Vojska Srbije će uplatiti desetine miliona eura srbijanskoj firmi namjenske industrije „Krušik“ iz Valjeva

Bosna i Hercegovina je 2019 godine izvezla oružje i municiju u vrijednosti od 213 miliona KM
15/02/2020
Sjećanja – Tvrtko Kulenović 13 04 2020
13/04/2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku namjenske industrije Krušik u Valjevu i najavio da će država pomoći toj fabrici da uradi temeljne reforme i dati joj desetine miliona eura, a da će Vojska Srbije uplatiti 10 miliona eura za novi ugovor.

“Krušik danas nije u sjajnoj situaciji. Država je spremna da uloži veliki novac kako bi mogli opstati i sačuvati posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, moramo imati ljude koji znaju šta je budućnost”, rekao je Vučić radnicima Krušika.

Kako piše beogradski Danas, on je kazao da radnici neće imati problema ni u vezi s platama, niti s poslom, ali ih je zamolio da pomognu državi kao vlasniku preduzeća i da “odgovornim ponašanjem utvrde šansu da opstanu na tržištu”.

“Novac ne može pasti s neba, morate ga zaraditi. Mi ćemo pomoći da ponovo budete u prilici da zaradite taj novac”, rekao je Vučić.

Naveo je da će država platiti dugovanja svim dobavljačima “Krušika”, da bi mogli da nabave novi materijal za proizvodnju, kako ne bi bili u zaostatku, ali morat će se uraditi reorganizacija, kako bi se proizvodnja više orijentisala na profitabilne programe, poput raketnog.

Prema njegovim riječima, na poslovanje firme utjecala je manja promjena potražnje na svjetskom tržištu, prije svega za minobacačkim programom, kao i nesposobnost različitih rukovodstava, broj zaposlenih, visina zarada, ali i rušenje međunarodnog ugleda “Krušika” pisanjem pojedinih medija, jer su određeni ugovori odmah prekinuti, a poslove preuzimaju i kompanije iz okruženja.

“Krušik” je posljednjih mjeseci bio u središtu afere zbog trgovine oružjem u koju su upleteni ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i njegov otac.

Comments are closed.

  • Laju89