VeteranMagazin: Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine – „Smrt fašizmu – sloboda narodu“

Statehood Day of Bosnia and Herzegovina
23/11/2023
Da li ste čuli za Boško Buha? Da li znate sarajevske Maloljetne dobrovoljce, branitelje, borce? Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!
23/11/2023

Na ovaj dan, 25.11.1943. godine je obnovljena i potvrđena hiljadugodišnja – višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini državnog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH-om i potvrđena AVNOJ-em, i bila ponovo rođena!

U ratnim užasima Drugog svjetskog rata kada se multietnički pokret otpora koji se suprotstavljao nacističko-fašističko-nacionalističkim okupatorima, izdajnicima i njihovim lokalnim saveznicima – petokolonašima u malom planinskom mjestu Mrkonjić Grad ranije poznatom kao Varcar Vakuf, se okupio na Osnivačkoj skupštini državnog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) da izrazi volju velike većine naroda Bosne i Hercegovine.

ZAVNOBiH je obnovio državnost Bosne i Hercegovine ponovo potvrdio potvrdio njenu historijsku i političku i državno-pravnu individualnost i uspostavio Republike Bosne i Hercegovine.

Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima u Bosni i Hercegovini u noći 25./26. novembra 1943. Godine ZAVNOBiH je obnovio državnost Bosne i Hercegovine, potvrdio njenu historijsku i političku i državno-pravnu individualnost i uspostavio Republike Bosne i Hercegovine koja je najrelevantnije nasljeđe antifašističkog rata.

Tom prilikom je konstatovano da narodi u Bosni i Hercegovini „žele da njihova država, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni bošnjačka, već srpska i hrvatska i bošnjačka država, bude slobodna i jedinstvena u kojoj je puna ravnopravnost Srba, Bošnjaka,Hrvati i ostalih naroda, narodnosti, građana”, te da će svi u Bosni i Hercegovini ravnopravno sa ostalim narodima Jugoslavije učestvovati u izgradnji zajedničke budućnosti.

Osnivačkoj skupštini ZAVNOBiH-a prisustvovalo je 247 delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji su izabrali Predsjedništvo koje čini 31 član, a predsjednikom je bio Vojislav Kecmanović, doktor medicine iz Bijeljine. Predsjedništvo ZAVNOBiH-a je obavljalo svoje funkcije između sjednica, kao najviši politički organ vlasti u Bosni i Hercegovini.

ZAVNOBiH i njegovo djelovanje od 1943. do aprila 1945. Godine je jedan od najvažnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine. Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima u Bosni i Hercegovini u noći 25./26. novembra 1943. Godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine je na sjednici od 28. februara 1995. godine donijela zakon kojim je 25. novembar proglašen Danom državnosti, dok je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici od 6. marta 1995. godine donelo odluku o proglašenju Zakona o proglasiti 25. novembar za Dan državnosti. Novi Ustav Bosne i Hercegovine iz novembra 1995. godine naslijedio je sve dosadašnje zakone Republike Bosne i Hercegovine koji nisu u suprotnosti sa njim, uključujući i zakon o Danu državnosti.

Comments are closed.

  • Laju89