Veterani Odreda policije „BOSNA“ KS je pokrenulo Inicijativu za dodjelu imena Sportskoj dvorani Novo Sarajevo po poginulom heroju OOR 92-95 Vinku Šamarliću

Hase: “Ne razumiješ ti mene moja Vahdo, ja volim Sarajevo više nego sebe.”
25/01/2021
Jadranka Cigelj: Najveća mi je želja da presuda uništi RS i da BiH bude cjelovita
25/01/2021

Udruženje veterana Odreda policije „BOSNA“ Kantona Sarajevo je pokrenulo Inicijativu za dodjelu imena Sportskoj dvorani Novo Sarajevo po poginulom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Vinku Šamarliću, pripadniku Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, Odreda policije „BOSNA“.

Inicijativa je upućena načelniku Općine Novo Sarajevo i vjećnicima/vjećnicama Općinskog vijeća.

Tekst Inicijative objavljujemo u cjelosti.

Poštovani/poštovane,

Upravi odbor Udruženja veterana Odreda policije „BOSNA“ Kantona Sarajevo je dana 22.01.2021. godine donio Odluku da se pokrene inicijativa za dodjelu imena Sportskoj dvorani Novo Sarajevo po poginulom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Vinku Šamarliću, pripadniku Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, Odreda policije „BOSNA“.

1. Prijedlog inicijative

Dodjela imena Sportskoj dvorani Novo Sarajevo po poginulom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Vinku Šamarliću, pripadniku Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, Odreda policije „BOSNA“.

2. Obrazloženje

Vinko (Marko i Ljubica) Šamarlić rođen je 08.03.1964. godine, Crkvice, Općina Zenica. Osnovnu školu je završio u Zavidovićima, a Srednju policijsku školu u Sarajevu.

U Specijalnu jedinicu MUP-a Republike Bosne i Hercegovine dolazi 1985. godine, te vremenom postaje komandir Borbene jedinice u činu kapetana.

Vinko je bio vrhunski sportista, istaknuti džudista sarajevskog džudo kluba Željezničar i osvajač velikog broja medalja. Bio je višestruki juniorski i seniorski prvak Jugoslavije i sa svojom strašnom tehnikom i srčanošću osvojio je normu koja mu je garantirala mjesto na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Tog ljetnog juna, sarajevski branioci započeli su deblokadu grada u više pravaca. Iako je mogao birati između priprema za odlazak na Olimpijske igre u Barcelonu i akcije, njegovo veliko srce izabralo je ovo drugo. Nije mogao ostaviti saborce i izabrao je odlazak u svoju posljednju bitku. Bio je “komandant pravca” za Hrasno Brdo i pored pripadnika Specijalne jedinice MUP-a, bili su tu i pripadnici SJB Novo Sarajevo, Odreda Hrasno Brdo i Pofalićko-velešićkog odreda.

Poginuo je u žestokoj borbi prsa u prsa 08.06.1992. godine u Zagorskoj ulici (danas Posavska ulica) nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barcelonu.

Iza njega je ostao tada dvogodišnji sin Ilija i supruga Rada.

Tajanstveni znaci sudbine vodili su ga putevima bosanskih vitezova.

Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

Sahranjen je na groblju Lav u Sarajevu.

Uz sjećanje na Vinka, ulica u Lužanima u Općini Ilidža nosi njegovo ime, na mjestu pogibije prije par godina postavljena je spomen-ploča, a obilježavanje godišnjice pogibije našeg heroja utvrđeno je u Kalendaru za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine na području Kantona Sarajevo.

Već 27. godina, u spomen na našeg Vinka održava se Međunarodni Judo turnir – „KUP Vinko Šamarlić“ koji okuplja djecu uzrasta od šest do 18 godina iz cijelog regiona (2019. godine je bilo preko 600 učesnika iz pedesetak klubova iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske i Bosne i Hercegovine).

Zadnjih nekoliko godina, odnosno od 2017. godine mjesto održavanja ovog turnira je Sportska dvorana Novo Sarajevo.

Duhom i tijelom, sposobnošću i hrabrošću, dobrotom i odanošću bio je primjer bosanskog specijalca. Naš Vinko, Zmaj do Bosne, bio je čovjek bez mane i straha.

3. Predlagač inicijative

Udruženje veterana Odreda policije „BOSNA“ Kantona Sarajevo

Uz izraze dubokog poštovanja,

Prilog:

– Odluka Upravnog odbora broj: 06-01-K/21 od 22.01. 2021. Godine

Predsjednik Upravnog odbora

Aidin Smailbegović

Comments are closed.

  • Laju89