Utakmica kojom je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji

Dan početka opsade Mostara
09/05/2022
How you can Be Attractive Sugar Daddy
16/05/2022

Na današnji dan, 13. maja 1990. godine, na zagrebačkom Maksimiru izbio je politički dirigovani masovan sukob između navijača Dinama i Crvene zvezde, koji se ove vremenske distance može okarakterisati kao uvod u rat koji je ubrzo uslijedio i raspad bivše Jugoslavije.

Smo sedam dan prije neodigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde, završeni su prvi višestranački izbori u Hrvatskoj, na kojima je nadmoćno pobijedio HDZ.

 U Srbiji je, s druge strane, već godinama čvrstom rukom vladao ratni zločinac Slobodan Milošević. Sukob je počeo tako što su, predvođene ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, provalile na južnu tribinu i pretukle grupicu od tridesetak navijača Dinama.

Na to su reagovali bad Blue Boysi sa istoka i sjevera stadiona, koji su u pokušaju da stignu u pomoć svojim kolegama na jugu, utrčali na teren, gdje ih je dočekala milicija pendrecima, suzavcima i vodenim topovima. Brutalni obračun milicije i Bad Blue Boysa, u kojem je učestovao i tadašnji Dinamov kapiten i jugoslovenski reprezentativac Zvonimir Boban, prenio se I na ulice Zagreba, gdje je haos trajao još satima nakon tuče na stadionu.

Comments are closed.

  • Laju89