Ured novoimenovanog rektora Univerzitet u Beču zabranio aktivnosti  profesora Manoscheka u naučno nastavnom procesu zbog negiranja Genocida u Srebrenici.

Direktiva o odbrani suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine
08/04/2023
Dajte bilo šta – da ratujemo!?
13/04/2023

Ured novoimenovanog rektora Univerzitet u Beču zabranio aktivnosti  profesora Manoscheka u naučno nastavnom procesu zbog negiranja Genocida u Srebrenici.

Falter, austrijski list, pokrio je rad Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) u vezi negiranja Genocida u Srebrenici na Univerzitetuu Beču u sljedećem članku: Srebrenica.

U ovom članku, politolog Florian Bieber opisao je report u kojem se negira Genocid u Srebrenici koji je Walter Manoschek proizveo za bosansku entitet RS kao “jasno neznanstven i tendenciozan” i izjavio da, kao član Sveučilišta u Beču, Manoschek daje određenu težinu genocidno negirajućem istraživanju. Florian Bieber dijeli isto mišljenje kao i IGK da je reputacija Univerziteta u Beču (UB) u opasnosti.

Prema ovom članku, ured novoimenovanog rektora Univerzitet u Beču najavio je zabranu nastave za profesora Manoscheka zbog njegovih objavljenih stavova o Genocidu u Srebrenici.

Činjenica da je profesoru Manoscheku, koji je negirao genocid, zabranjeno predavanje, pokazuje mjerljive rezultate marljivih napora IGK-a u sprečavanju genocida.

Ova izjava služi kao javno priznanje da je UB zapravo podučavalo negiranje genocida. Također, otkriva da je prethodni rektor Engl svojim tvrdnjama da u instituciji nema takve prakse, grozničavo zaobilazio istinu. 

Osim toga, ovo implicira da vodeći stručnjak za istraživanje genocida na univerzitetu ne zna što je genocid. To predstavlja veliku nepravilnost.

Treba se prisjetiti da je profesor Manoschek bio visoko cijenjen i slavljen od strane UB-a više puta (2012 , 20162019). U tom istom razdoblju javno je diskreditirao međunarodne institucije koje su provodile postupke zbog ratnih zločina, falsificirao povijesne činjenice i izrazio islamofobne stavove o Bošnjacima, reducirajući ih samo na religiozni identitet. To je ilustrirano, na primjer, u njegovom članku iz 2008. godine pod naslovom “Zločin mjeren duplim mjerilima?”

Trenutni stav Univerziteta u Beču prema profesoru Manoscheku odnosi se samo na jedan dokument koji je proizveo za bosanski entitet RS, a ignorira sve prethodne materijale kojim negira Genocid u Srebrenici.

Osim toga, Univerzitet u Beču ne naziva negiranje genocida njegovim imenom. Umjesto toga, nazivaju ga individualnim mišljenjem jednog od njegovih zaposlenika, čime se reducira negiranje genocida na pitanje mišljenja. Negiranje genocida je mnogo više od mišljenja, to je integralni dio genocida, to je konačna faza genocida. Profesor Manošek je bio plaćen od strane UB-a da da stručno mišljenje o genocidu. Koristio je metode koje je naučio na Univerzitetu u Beču da bi formirao to isto mišljenje. Ipak, UB doslovno navodi da njihov profesor političkih nauka specijalizovan za genocid ne zna šta je genocid i stoga mu je zabranjeno da predaje. To dovodi u pitanje njihovu vjerodostojnost kao obrazovne institucije, jer trenutno nema javne izjave nigdje na web stranici univerziteta kojom se distanciraju od negiranja genocida profesora Manošeka. Kako će bilo ko znati šta je validno, a šta nije iz njihovog cjelokupnog istraživanja? Na primjer, prof. Manošek je javno izjavio na ARTE  TV kanalu (4:08 min Arte TV) kao predstavnik Univerziteta u Beču da je napisao studiju kojom se negira genocid.

Austrijsko društvo kao postgenocidno društvo i Univerzitet u Beču kao njegova vodeća obrazovna institucija imali su svoj dio iskustva s temom genocida. Univerzitet u Beču je opet involviran u genocid, u Bosanski Genocid, i ne uspijeva postupiti na prikladan i zreo način.

Ukratko, UB priznaje da njihov stručnjak za istraživanje genocida nema razumijevanja definicije genocida, i nisu bili u mogućnosti pokazati svoje razumijevanje posljedica negiranja genocida. Reduciranje negiranja genocida na pitanje mišljenja je relativizacija negiranja genocida, tako da je to negiranje genocida samo po sebi.

IGK zauzima stav koji promovira slobodu mišljenja i izražavanja, tvrdeći da razlike u mišljenju ne bi smjele rezultirati zabranom predavanja, naglašavajući da negiranje genocida nije mišljenje, već faza genocida. Univerzitet u Beču bi trebao nazvati negiranje genocida njegovim imenom i ne relativizirati ga kao individualno mišljenje.

Genocid je vrhunski zločin jer predstavlja zločin takvih razmjera i težine da šokira savjest čovječanstva i zahtijeva univerzalnu osudu i kažnjavanje, te kao takav zaslužuje vrhunski odgovor od Univerziteta u Beču, a ne lapidaran isprazan odgovor.

Da bi se distancirao od Bosanskog Genocida i preuzeo odgovornost za njegove žrtve, Univerzitet u Beču mora se javno distancirati od profesora Manoscheka i izdati javno izvinjenje.

Emir Ramić

Direktor Institutsa za istraživanje genocida Kanada

Esad Sirbegović

Član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada 

Comments are closed.

  • Laju89