Upozorenje iz ambasade Rusije: Ako BiH poduzme korake prema članstvu u NATO-u, mi ćemo reagovati, to je neprijateljski čin

Godišnjica posljednjeg mirovnog plana za Bosnu i Hercegovinu– “Carrington-Cutileirov plan”
18/03/2021
Ruski problem: NATO
06/04/2021

Reuters piše da je naša zemlja, uz Srbiju, jedina preostala zemlja Zapadnog Balkana koja se nije priključila članstvu u NATO-u, nakon što je to nedavno uradila i Sjeverna Makedonija.

Ako Bosna i Hercegovina poduzme korake prema priključivanju u NATO savez, Rusija će morati da reaguje. Moskva bi ovaj čin smatrala neprijateljskim, navodi se u današnjem saopćenju ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

Ulazak u NATO i Europsku uniju je već odavno glavni strateški cilj Bosne i Hercegovini. Ali Srbi u BiH, koje vodi proruski orijentisani lider Milorad Dodik, koji trenutno predsjedava tročlanim Predsjedništvom BiH, žele da BiH ostane neutralna i van vojnog saveza kojeg predvode Sjedinjene Američke Države, piše Reuters.

Dalje se u tekstu ovog lista navodi da bi to bio nastavak “NATO-ove borbe protiv Rusije”, te bi u slučaju priključivanju NATO-u naša zemlja jasno izabrala stranu u tom “vojno-političkom sukobu”.

Reuters piše da je naša zemlja, uz Srbiju, jedina preostala zemlja Zapadnog Balkana koja se nije priključila članstvu u NATO-u, nakon što je to nedavno uradila i Sjeverna Makedonija.

Ovaj list navodi da se novi ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov, danas sastao sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji također zagovara ulazak BiH u NATO.

Navode da u saopćenju kabineta Željka Komšića nije navedeno da su on i Kalabuhov danas razgovarali o NATO integracijama, ali je u saopćenju navedeno da su teme sastanka bile reforme koje naša zemlja mora uraditi kako bi se približila ulasku u Europsku uniju.

Zaključuju da se Rusija već dugo vremena bori protiv ulaska BiH u ovaj savez, te napominju prošlogodišnje odbijanje članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, da se sastanu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim koji je dan radnije pokazao nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini, tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, piše Reuters.

Comments are closed.

  • Laju89