UB-MDRKS: Vratite čast maloljetnom dobrovoljcu, borcu, branitelju…

Ministar Osmanović podsjeća na prava koja sarajevski branitelji ostvaruju i po osnovu drugih Zakona i propisa
18/01/2021
Medalja za vojne zasluge
20/01/2021

UB-MDR KS broji preko 300 aktivnih članova u Kantona Sarajevo, te preko 200 registrovanih pasivnih članova. UB-MDR KS je najbrojnije Udruženje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo koje ima puno legitimno pravo da zastupa interese svojih članova i jedino je udruženje koje ima puni legitimitet za zastupanje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo, tačnije reprezentativnost a sve  u cilju rješavanja nagomilanih problema maloljetnih boraca koji nisu riješeni ni nakon dvije i po decenije od završetka agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže inicijativu da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje čime će se vratiti čast, ponos, dignitet maloljetnom dobrovoljcu, borcu, branitelju.

„U zadnjih mjesec dana javio se veliki broj lica sa područja Sarajeva za učlanjenje u naše Udruženje. Jednostavno invazija populacije koja se probudila iz sna. Ono što moram istaći jeste da se javio jedan broj osoba iz drugih kantona sa željom da saznaju o načinu organizacije .Tu postoje procedure Statuta kao i odluke Upravnog Odobra ja lično sam na raspolaganju 24 sata našoj populaciji, pojašnjava u razgovoru za Veteran Magazin sekretar UB-MDR KS Sibel Sarić.

Potpredsjednik Upravnog Odbora UB-MDRKS Mirsad Durmo, inače najmlađi maloljetni dobrovoljac, borac, branitelj nadopunjuje u ugodnom razgovoru: „U vezi navoda našeg sekretara kojem se ovog puta zahvaljujem na dosadašnjem radu i zalaganju u ime svih članova i njihovih porodica.Tačni su navodi da najveći broj budućih članova dolazi iz općina Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža te Centra,Starog Grada,Vogošce,Hadžića i Trnova dok nismo evidentirali lica sa područja Ilijaša . S obzirom da je procedura dosta zahtjevna u vezi pristupanja našem udruženju kojeg čine članovi sa svih općina Kantona Sarajevo tj. njih 9 očekujemo da će svi biti obrađeni u narednih mjesec dana .“

Prema riječima potpredsjednika Durme Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo (UB-MDRKS)  trenutno broji preko 400 aktivnih i oko 200 pasivnih ( nepotpuna dokumentacija), što me lično čini ponosnim.

Predsjednik Upravnog Odbora UB-MDRKS Rusmir Piralić u ugodnom i gostoprimljivom razgovoru sa portalom VeteranMagazin u malim i ugodnim, ali produktivnim prostorijama Udruženja u Centru Skenderija akcentirao: „U istinu sam prezauzet oko Inicijative koja je pokrenuta u kojoj upoznajkemo političke subjekte ok trenutnog stanja maloljetnih dobrovoljaca u našem bh, društvu. Radi se na pripremi pravnih timova, odabira članova pravnog tima.  Gore pomenuto vode članovi upravnog odbora njih 8 a većina je u timu koji radi na izradi inicijative za dodjelu odlikovanja maloljetnim dobrovoljcima. Maloljetni dobrovoljci, borci, branioci, vojnici su iskrene patriote i najbolji sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, i koji zaslužuju da im se ovo društvo oduži na adekvatan način.“ Želio bih još dodati i zahvaliti se DF-u ,SDP-u i NiP-i i naravno ostalim strankama, pojedincima na  pomoći i podršci na razumijevanju i pomoći oko gore navedenog što očekujemo i od ostalih političkih partija da nas podrže u ovome. Vezano za ovo što su istakli kolege Sarić i Durmo mislim da će udruženje za mjesec dva brojati oko 600-700 članova.“

Istaknuta je važnost podnošenja zajedničke inicijative za rješavanje ovog 25-godišnjeg i pomalo zaboravljenog društvenog pitanja.

Ilustracije radi, u Hrvatskoj na Međunarodnoj konferenciji u Pakracu koja je održana 03. maja 2013. godine hrvatska država je vrlo jednostavno riješila status maloljetnim dobrovoljcima i maloljetnim učesnicima rata u Hrvatskoj. Maloljetni dobrovoljci su dobili čin kao i odlikovanje zbog čega imaju veoma dobra dodatna prava kao tamošnji učesnici rata. Oni su ovo dobili kao pripadnici braniteljske populacije za svoj doprinos u odbrani zemlje. Dobili su legalnu nagradu u vidu odlikovanja i čina, a to što su se dobrovljno uključili i kao maloljetni branili državu to je njihov doprinos i glavni razlog za ovu državnu nagradu. Ako neko maloljetan stupi u bilo koju državnu armiju on postaje legalan vojnik te države i zbog toga on ima prava kao vojnik u zakonu koji obuhvata prava vojnika iz rata. Tako bi u Bosni i Hercegovini, na isti način maloljetni dobrovoljac kao pripadnik Armije BiH dobio priznanje za svoje učešće u ratu i na taj način se ne bi nigdje povrijedio ustav, međunarodno pravo ili međunarodne konvencije. Ovo odlikovanje sa sobom povlači i mjesečnu finansijsku naknadu što bi uveliko riješilo status maloljetnih dobovoljaca.

Nezvanični i neslužbeni podatak da je oko 7000 maloljetnika učestvovalo i angažovano u ratu u Bosni i Hercegovini govori o ozbiljnosti ovog fenomena. U Kantonu Sarajevo se procjenuje da je bilo do hiljadu maloljetnih boraca. Također, ne postoje službeni podaci o njihovoj starosti i spolu. Ipak, činjenica je da nam je prekinuto djetinjstvo, sa trajnim traumama i onemogućen normalni mladalački razvoj. Prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke o ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u ovom ratu.

Naravno, sve te tada mlade generacije 1972., 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. su poprilično iznijele rat i to u najvećem postotku završili u jurišnim, udarnim, manevarskim, izviđačkim, diverzantskim, lahkim jedinicama. Punoljetstva su slavili na inim brdima, tranšejama, rupama…

Comments are closed.

  • Laju89