UB – MDR KS kandidovao „Sarajevskog Maloljetnog borca“ za „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva“

Otišao na pregled pa otkrio da mu se nešto nalazi u vratu. I to već 77 godina
18/11/2022
Sarajevski maloljetni borci uručili plaketu-zahvalnicu dr. Hasanu Tanoviću – Načelniku Općine Novo Sarajevo
10/01/2023

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UB MDR KS) je kandidirao „Sarajevskog Maloljetnog borca“ u formi Prijedloga kandidata za dodjelu ” Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva ” u 2023. godini s obrazloženjem Odboru Grada Sarajeva – Gradskom vijeću  za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“, navodi se u saopćenju UB-MDR KS.

„Sarajevski Maloljetni borac“ predstavlja mladost Sarajeva, tada djeci velikog srca vrele krvi, o osobama koje su značajno doprinijele odbrani Grada Sarajeva, koji su svojim primjerom davali snagu, moral kako saborcima tako i građanima.   Ostavili su značajan moralni,  razvojni, kulturni,  društveni  trag i dali doprinos  u historiji Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U skladu sa Javnim pozivom o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2023. godini koji je raspisan 12.12.2022. godine, te Odluke o uslovima i načinu dodjele „ Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva ” („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 41/22 i 49/22) Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UB MDR KS) je dostavio uredan i blagovremen Prijedlog kandidata – „Sarajevski Maloljetni borac“ za dodjelu ” Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva ” u 2023. godini s obrazloženjem Odboru Grada Sarajeva – Gradskom vijeću za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“.

U obrazloženju Prijedloga kao i Odluke Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UB MDR KS) se dalje navodi:

Sarajevski Maloljetni borci su kao državljani Bosne i Hercegovine ostavili značajan moralni,  razvojni, kulturni,  društveni  trag i dali doprinos  u historiji Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Smatramo da se radi o mladosti Sarajeva, tada djeci velikog srca vrele krvi, o osobama koje su značajno doprinijele odbrani Grada Sarajeva, kojii su svojim primjerom davali snagu, moral kako saborcima tako i građanima.   

„ Sarajevski Maloljetni borci „ predstavaljaju grupu pojedinaca koji su u periodu 1992-1995 su se dobrovoljno okupili u historijskom momentu Bosne i Hercegovine i Grada Sarajava na realizaciji poslova i zadataka s rezultatima koja se mogu  okarakterisati kao značajna ostvarenja, odnosno da su dali značajne rezultate i doprinos u odbrani civilizacijiskih vrijednosti Grada Sarajeva.

Postoji spisak u arhivama, spisak boraca koji su ušli maloljetni u borbene jedinice i poginuli kao maloljetni…To nije samo spisak sa brojevima, slovima , datumima rođenja, to je spisak sinova ove našeg grada, naše domovine, spisak mladosti, spisak pun srčanosti, nevinosti…Fenomen Maloljetnih dobrovoljaca, boraca/borkinja, branitelja je i dalje aktuelan, oni su tu, tu među nama, sa nama, oni su tu…

Zato smatramo da fenomenu sarajevskih Maloljetnih dobrovoljaca, boraca/borkinja, branitelja treba dodijeliti ovu nagradu kao potvrdu doprinosa i kao trajni zalog veze između njih i grada u kojem su rođeni za kojeg su dali svoje živote i kojem su poklonili najbolje godine svojih života.

Važno je istaći činjenicu da Maloljetni dobrovoljci, borci, branitelji, da ti nekada mladi organizmi – djeca nisi bili u dovoljnom psiho-fizičkom kapacitetu za podnošenje ratnih trauma. Osjećaj straha nije bio dovoljno razvijen. Mozak je bio još u fazi razvoja, ako bi se desila neka povreda, ona bi bila mnogo ozbiljnija, nego kao kod odraslih, što potvrđuju medicinska istraživanja.

Naša procjena je da na području Kantona Sarajevo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95 je učestvovalo do hiljadu maloljetnih dobrovoljaca sa različitom dužinom trajanja učešća u Armiji RBiH, MUP-u, koji su u najvećem broju okupljeni u Udruženju boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92 -95’  Kantona Sarajevo – (u daljem tekstu UB-MDR KS). Oko pet hiljada  maloljetnika je učestvovalo i angažovano u ratu u Bosni i Hercegovini što govori o ozbiljnosti ovog fenomena. Činjenica je prekinuto djetinjstvo, sa trajnim traumama i onemogućen normalni mladalački razvoj. Prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke o ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu..

Naravno, sve te tada mlade generacije 1974., 75., 76., 77., 78., 79., 80. su poprilično iznijele rat i to u najvećem postotku završili u jurišnim, udarnim, manevarskim, izviđačkim, diverzantskim, lahkim jedinicama. Punoljetstva su slavili na inim brdima, tranšejama, rupama…

Prekid obrazovanja, koji je podrazumjevao odlazak iz školskih klupa, u blato, glib, tranšeu, vučiju jamu, vodu, mem, snijeg, led… za posljedicu je imao da oko 80 odsto maloljetnih boraca-vojnika nije završilo započeto školovanje. Nako potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma pojedini bivši maloljetni borci su se opet potrudili i sustigli i postali doktori nauka. Postoje primjeri, da nekadašnji maloljetni borci, danas ti ljudi u 40-im godinima života, ne mogu dobiti posao, jer ne mogu dobiti ljekarsko uvjerenje!?

Obzirom da naše članstvo čine veterani koji su dobrovoljno kao maloljetnici pristupili u redove ARBiH i MUP-a RBiH, dobar dio njih nije nastavio školovanje poslije rata sto je rezultiralo da je većina njih sa srednjom školskom spremom koji rade uglavnom manuelne poslove u ugostiteljstvu, trgovini građevini itd. Također, ima i jedan dio članova koji su zbog PTSP-a psihički oboljeli te nisu sposobni za rad i samostalno privređivanje. Naravno, ovdje treba istaći da većina njih ima porodice sto dodatno otežava njihove socijalne prilike.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UB-MDRKS) okuplja preko 600 maloljetnih dobrovoljaca sa područja Sarajeva te u svom decenijskom radu sa članovima bivšim sarajevskim maloljetnim dobrovoljcima, borcima, braniteljima, borkinjama upoznata sa značajnim doprinosom, statusom, problematikom.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UB-MDRKS) je prepoznatljivo kao jedino udruženje boraca u Bosni i Hercegovini,  regionu, svijetu koje je pokretač mnogih mirovnih inicijativa u Bosni i Hercegovni i regionu. Organizator i realizator najbolje evaluiranog Projekta „Djeca rata – djeci mira“ iz kojeg je rođen dokumentarni film „Djeca rata – djeci mira“. Istoimeni dokumentarni film se prikazuje u prime-time terminima na vodećim televizijama u Bosni i Hercegovni i regionu čime sa osnovnom porukom važnosti i značaja stanja  mira, očuvanja mira, vrijednosti koje donosi mir. Svim navedenim aktivnostima i projketima bivši sarajevski maloljetni borci učestvuju u izgradnji mira, na putu su izgradnje mira za sve nas i našu djecu i našu mirnu budućnost.

Bivši sarajevski maloljetni dobrovoljci, borci/borkinje, branitelji svojim aktivnostima i projektima kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog karaktera pokušavaju i danas rade na resocijalizaciji, rehabilitaciji  i integraciji vulnernabilne boračke populacije u društvenu sredinu.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo iskreno poziva da se  „ Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva “ dodjeli “ Sarajevskom Maloljetnom borcu ” čime će se dati priznanje građana Sarajeva i potvrditi čast, ponos, dignitet zlatne generacije sarajevskih Maloljetnih dobrovoljca, borca, borkinja, branitelja, navodi se u saopćenju Udruženja boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo.

Comments are closed.

  • Laju89