U Sarajevu večeras otvorenje izložbe Danila Krstanovića: Ratne slike Sarajeva

Godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale
05/02/2021
Ministar Osmanović u Sarajevskoj špici – TVSA o potrebi rješavanja problematike maloljetnih dobrovoljaca/branitelja – VIDEO
11/02/2021

U sarajevskoj galeriji Cvrčak i mrav večeras će u 18:00 sati biti otvorena izložba ratnih fotografija pokojnog fotoreportera Danila Krstanovića.

Krstanović je rođen 1951. godine u Sarajevu, odrastao je u porodici gdje se “živjelo za fotografiju”. Njegov otac Slobodan Krstanović i stric Uroš Krstanović smatraju se jednim od najvećih foto umjetnika u BiH.

“Razlika između Danila i stranih fotoreportera koji su radili u Sarajevu za vrijeme rata jeste činjenica da smo mi mogli otići iz Sarajeva kad smo htjeli, mogli smo otići na sigurno mjesto i odmoriti od smrti, patnje, plača i sahrana. Danilo nije imao taj luksuz, nije mogao otići iz Sarajeva jer je bio Bosanac. Svaki dan je šetao Sarajevom i riskirajući svoj život bilježio nevjerovatne prizore i tragedije sa ulica. Nikad se nije žalio, bio je najskromniji i najtiši čovjek s kojim sam ikad radio”, rekao je fotoreporter Peter Andrews o Krstanoviću.

Krstanović je radio za Oslobođenje i Reuters. Preminuo je 13. maja 2012. godine od posljedica moždanog udara. Imao je 61 godinu.

Izložba je otvorena do početka marta, moguće ju je pogledati svaki dan od 8:00-23:00 sata. Više informacija potražite ovdje.

(Klix)

Comments are closed.

  • Laju89