TVSA: Otvorena izložba “Sarajevski maloljetni borci” – video

Otvorena izložba “Sarajevski maloljetni borci”
08/05/2023
834 godina Povelje Kulina bana
29/08/2023

Izložba “Sarajevski maloljetni borci”, autora mr. Azema Heljića, kustosa za muzejske zbirke JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo otvorena je u holu projekcijske sale Općine Novi Grad Sarajevo.

Otvaranju izložbe prisustvovali su pripadnici Udruženja maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo, predstavnici vlasti, građani i novinari.


Riječ je o izložbi koja se bavi fenomenom maloljetnih dobrovoljaca, boraca i borkinja, koji su u vremenima teških iskušenja, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, odlučili da svoje školske klupe zamijene za linije odbrane svoga grada i države Bosne i Hercegovine.


“Cilj izložbe je da se istakne važnost i pozitivan fenomen sarajevskih maloljetnih boraca i borkinja, branitelja i dobrovoljaca. Značaj maloljetnog borca je ogroman. Oni su davali jednu posebnu nadu, inspiraciju svojim starijim kolegama, kao i građanima opkoljenog Sarajeva. To je ona zahvalnost koju im dugujemo i kroz ovu izložbu”, kazao je autor izložbe mr. Azem Heljić.


Izložba je metodološki postavljena u širi kontekst agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i opsade i odbrane Sarajeva, te kroz 28 panela posjetiocima pruža uvid u okolnosti ovog surovog perioda bosanskohercegovačke historije. Ovaj prikaz hrabrosti i odlučnosti sarajevskih maloljetnih boraca i borkinja predstavlja doprinos kulturi sjećanja i sadržajnog historijskog pamćenja.


Uz fotografije se nalazi i tekst kojim je autor Heljić pokušao odgovoriti na dva ključna pitanja: Ko je branio Bosnu i zašto su maloljetni borci učestvovali u odbrani države BiH?


“Na oba pitanja sami maloljetni borci dali su odgovor. Iz odgovora čiji se tekst nalazi ispod fotografija zaključuje se da su oni prepoznali historijski momenat i da je to ustvari bila stvar odgovornosti da odbrane svoju domovinu, svoj grad, roditelje, komšije, prijatelje i sve ono što je ljudska i civilizacijska vrijednost bila u tom momentu”, kazao je Heljić.


Rusmir Piralić, predsjednik Udruženja boraca Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata Kantona Sarajevo, zahvalio se Fondu Memorijala i autoru izložbe Azemu Heljiću što su prepoznali značaj i ulogu maloljetnih boraca u odbrani domovine.


“Mislim da smo dali određeni doprinos u odbrani civilizacijske vrijednosti Bosne i Hercegovine. Hrabrost je kada svi osjetimo tu opasnost, onda se nađe i ta hrabrost da se jedni na druge ugledamo. Mislim i da smo svojom pojavom, svojim mladolikim licima, u tadašnjim vremenima, davali moral kako našim suborcima, tako i našim građanima”, kazao je Piralić.


Prisutnima se obratio i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić, kazavši da su maloljetni borci dali ogroman doprinos u odbrani zemlje i da su rame uz rame bili sa starijim borcima na liniji te učestvovali u odbrani iako nisu imali navršenih 18 godina i po zakonu nisu bili dužni učestvovati u odbrani.

Kroz jedinstveni prikaz, izložba je doprinos boljem razumijevanju ovog dijela bosanskohercegovačke historije i na svojevrstan način govori o svima onima koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odlučnost u odbrani svoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.

  • Laju89