Svečano otvoreno spomen-obilježje zaustavljanja tenkova na granici Širokog Brijega i Mostara na dan 7. Maja 1991 godine

Napad na relej na Vlašiću, napad na TV Sarajevo
01/05/2020
Predstavljena inicijativa za dodjelu odlikovanja bivšim maloljetnim dobrovoljcima Demokratskoj Fronti(DF)
11/05/2020

Povodom 29. godišnjice na dan 7. Maja 1991. godine i zaustavljanja tenkovske kolone Jugoslavenske narodne armije(JNA) na granici Širokog Brijega i Mostara (Dobrič-Polog) svečano je otvoreno spomen obilježje.

Otvorenju je pored ostalih zvanica prisustvovao i  ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić  Zapadnohercegovački kantona(ZHK).

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o odobravanju rada i dostupnost posjetiocima Odjela vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Otkrivanjem tenka T-55, na 29. godišnjicu zaustavljanja tenkova JNA na granici između Širokog Brijega i Mostara (Dobrič – Polog) ovo spomen obilježje postaje dio Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Muzej se sastoji od centralnog muzeja (kasarna Stanislav Baja Kraljević u Mostaru) i četiri depadensa (u kasarne Livno, Kiseljak i Orašje te spomen obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg – Polog).

Širokobriježani su tog 7. Maja 1991 godine  spriječili u Pologu (na izlazu iz Pologa i početku Širokobriješke općine) blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske kasarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

(Po ovom događaju snimljen je i dokumentarni film TRI DANA)

POGLEDAJTE FILM

Comments are closed.

  • Laju89