Šta očekivati od Bajdenove administracije za Zapadni Balkan?

Ruski problem: NATO
06/04/2021
Pentagon potvrdio da su snimke NLO-a koje su procurile autentične
16/04/2021

Da, nova američka administracija na čelu sa predsjednikom Biden je na svjetskoj sceni. Šta tačno očekivati od Bidena na Zapadnom Balkanu, sastavnom dijelu Europe? Očekivati je da sve države Zapadnog Balkana ubrzaju procese pridruživanjau NATO. Time će se kompletan region ujediniti a kompletno stanovinštvo osjećati sigurnije i sa nadom u bolju i mirniju budućnost.

Šta očekivati od nove američke administracije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina koja se nalazi u srcu Europe.

Sada država Bosna i Hercegovina, nekada Republika Bosna i Hercegovina, Bosna, Kraljevina Bosna je uvijek kroz historiju bila “trn u oku”, neprijateljima Bosne. To je jedina država na Balkanu sa hiljadugodišnjom tradicijom, jedina država čije stanovništvo je hiljadu godina ujedinjavalo, objedinjavalo i prihvatalo druge i drugačije. Moglo bi se reći, Bosna je preteča vrijednosti koje danas EU promovira, njeguje i živi. U BiH a naročito u Sarajevu kao evropskom gradu najviše vrijednosti su sačuvane stoljećima realne ideje etničkog, religijskog, političkog pluralizma gdje se pokazuje da nema prepreka za urbani život. Danas se to pokušava ugasiti.

Trenutne političke elite na Zapadnom Balkanu žele da se i djelimično su uspjeli da se kompletan  region posmatra kao sistem “spojenih posuda”. Naročito u pogledu nekih retrogradnih historijskih interesa pojednih država na Zapadnom Balkanu. Konkretnije rečeno, neodustajanje od prevaziđenih i propalih projekata.

Takve politike se i danas osjećaju u Bosni i Hercegovini. Takve politike su prije 25 godina su uveliko uticale na donošenje Deytonskog sporazuma za BiH. Time je zaustavljen rat i agresija na BiH.

Deytonski sporazum je “luđačka kosulja” navučena građanima BiH. Ustav je nefunkcionalan, nedemokratski je, krši ljudska prava… takvo ustavno uređenje ne postoji nigdje u svijetu.

Kao najveća zasluga za zaustavljanje krvoprolića u BiH a koji je kulminirao genocidom u Sreberenici je upravo imala tadašnja američka administracija. Tada je američka administracija na čelu sa Predsjednikom Clintonom ubrzala totalnu tromu evropsku administraciju gdje su u evropskom dvorištu gledali preko pune četiri godine na uživo na TV: genocid, ratne zločine protiv čovječnosti, logore smrti, sistemska silovanja u logorima, najduže opsade gradova u historiji modernog ratovanja i sl.

Danas, u Bosni I Hercegovoni je slično stanje onome koje je predsjednik Biden opisao u svom govoru pred Senatom SAD, davne 1994. godine. Možete pogledati njegov govor na linkovima… https://www.youtube.com/watch?v=C_LF9MTvCXQ 

Bosanskohercegovački stanovnici danas imaju embargo na život dostojan čovjeka u 21 vijeku.

Danas, bh. stanovništvo je vještački podijeljeno necivilizacijskim deytonskim ustavom. Podijeljeno je vještački na te tri zasebnosti pseudonaroda, pseudoideologije…u Bosni je uvijek živio jedan narod. Ali su ga raznim spletkama, pa čak i metodama specijalnog rata su neprijatelji Bosne uspjeli objasniti da nisu bosanci nego nešto drugo, treće…Danas se propagira nemogućnost političkog, ekonomskog i bilo kojeg života naroda u BiH!? To je čista laž i projketovani narativ.

Stanovništvo u BiH u svojoj kulturi života ima već hiljadu godina tog zajedničkog iskustva. Ima više zajedničkog nego različitosti, kojeg uglavnom propagiraju etnonacionalistički centri moći. Zarad tuđih interesa.

Umjesto da se hvale bogastvom bh. culture, radi se suprotno sa težnjom dokazivanja nemogućnosti Bosne. U skoro svim bosanskohercegovačkim društvenim sferama života se pokušava ugroziti život.

Za očekivati je od nove američke administracije na čelu sa predsjednikom Joe Biden da:

  • Ukloni embargo na život dostojan građanina za sve BiH stanovnike na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine;
  • Ukloni embargo na donošenje novog ustava BiH. Dakle u ovom momentu donošenje ustava, tačnije kopiranje bilo kojeg Ustava u svijetu. Može biti i njemački, francuski, srbijanski, američki, hrvatski, ruski, slovenački…jer svi ti Ustavi su napredniji u svakom pogledu za običnog čovjeka, nego trenutno postojeći u BiH;
  • Ukloni embargo na zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini;
  • Ukloni embargo na funkcionisanje institucija BiH;
  • Ukloni vještački nametnuti embargo na jačanje vojno-odbrambene moći države BiH a s obzirom na hvalospjeve o proizvodnji i kupovni vojnih arsenala Republike Srbije i Republike Hrvatske,
  • Ukloni embargo na normalnu, modernu, demokratski uređenu, funkcionalnu prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Zatim, za očekivati je da američka administracija prepozna i predstavi svijetu određene političke subjekte i programe u Bosni i Hercegovini koji su najbliži poraženoj i retrogradnoj “Nazi” ideologiji.

Za očekivati je da se da podrška uspostavljanju demokratije i demokratskog načina života u BiH.

Za očekivati od nove američke administracije je da će doći do zaokreta dosadašnje njihove politike. Da će time doći umirivanje etnonacionalističkih snaga koje već stotinu godina provode projekte antibosanstva.

Ono što se može očekivati o američke administracije na unutrašnjem planu je proporcionalno onoj količini ljudi, političkih elita, političkih subjekata, intelektualaca koji su spremni odlučnije se boriti protiv postojećeg stanja. Vršiti prezentiranje i podržati ideje snaženja Bosne kao integralnog pluralnog demokratskog društva. Dakle, može se očekivati razumjevanje i podrška tim snagama. Odlučniji uzvrat na unutrašnjem planu na realnu destrukciju, atrofiju društvenu katastrofu u bh. društvu, može značiti da će Bosna i Hercegovina imati američku podršku. Toliko se može i očekivati.

Za očekivati je puna podrška pa čak i protektorata nad sudskim i tužilačkim sistemom u BiH na određeni period. U cilju da se vrati nada u pravnu državu i pravdu.

Za očekivati je da se da podrška BiH na putu u NATO, a i ostalim državama Zapadnog Balkana.

Za očekivati je i preispitivanje okvirnog sporazuma za mir – Deytonskog sporazuma jer su u njemu ugrađeni i rezultati i posljedice dvostruke agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naravno, što je utvrđeno u presudama Mežunarodnog suda u Hagu. U prilog tome stoji činjenica da državne politike koje provodidržavno vođstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske nisu nikada priznale a time doslovno i primjenjivale obaveze koje proitiču iz suverenosti Bosne i Hercegovine. Njihovi “stari” programi i politike se još uvijek provode maskirane u drugačiju retoriku, volju, humanitarnim populističkim potezima i sl. Sve skupa dovodi do stvaranja straha kod stanovništva o budućem raspletu u BiH?

Za očekivati je da američka administracija prepozna uticaje na vanjsku suverenost Bosne i Hercegovine.

Za očekivati je da američka administracija prepozna uticaje Srbije i Hrvatske na unutrašnju suverenost Bosne i Hercegovine. A koji se svakodnevno reliziraju preko svojih političkih satelita u BiH. Alarmantno je da Srbija i Hrvatska na BiH gledaju kao na stražnje dvorište.

Za očekivati je da se u Bosni i Hercegovini uspostavi demokratski život, uključujući organzaciju državnih organa, institucija, unutrašnjeg ustrojstva, izbornog procesa kao što je u svim naprednim svjetskim demokratskim društvima. Dakle, ukinuti embargo na normalnu, modernu, demokratski uređenu, funkcionalnu prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Za očekivati je da američka administracija prepozna da su glavni nosioci retrogradnih procesa u BiH nasljednici onog raspadnutog totalitarnog režima od prije 25 godina. A ti isti nedemokratski politički subjekti su trebali već dovesti bh. društvo od totalitarizma do realiziranja ideala slobodnog pojedinca, da se njegov identitet razvija, da njegov koletivitet cvjeta u interkaciji sa drugima. Naravno, može se promišljati da su upravo to totalitarno obrazovanje iskoristitili za današnje manipulisanje svojih etničkih grupa u cilju ispunjavanja državnih politika susjednih država sa početka devedesetih.

Za očekivati je da američka administracija prepozna svakodnevne prijetnje ovim ili onim scenarijima stanovništvu BiH koje su prije 25 godina kulminirale realizovanim i planiranim genocidom u Srebrenici i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Za očekivati je da bosanskohercegovačko stanovništvo oslobodi osjećaja kolektivnog logora! U prilog tome stoji faktičko stanje da državne institucije nisu u službi građana, nego su postavljni kao odbrambeni bedemi onih koji štite nacionalne interese bh. stanovništva. Pri tome uništavajući ono malo što je ostalo, te uništavajući volju da se ostane u zemlji pradjedova!?

Za očekivati je od predsjednika Biden da utiče na način, da bosanci imaju isti demokratski život u Bosni i Hercegovini, kao i amerikanci u Americi!

Stanovništvo, građani , narodi Bosne i Hercegovine je prepušteno odlukama, stavovima, preporukama, mišljenjima, smernicama mnogih država svijeta.  Gdje drugorazredne diplomte, prethodno izlobirane od različitih centara moći sa različitim ciljevima koji se ogledaju u geopolitičkim, geostrateškim antibosanskim interesima.  A sve to građani Bosne i Hercegovine plaćaju naročito danas svojim životima, svakodnevnim maltretiranjima, strahovima, nesigurnošću, nefunkcionisanjem države prouzrokovano od strane političkih satelita komšijskih država.

Naravno, možda će pitanje zvučati radikalno: Da li je Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu potreban i za očekivati Nirberški Balkanski proces?

Comments are closed.

  • Laju89