Srbija se vratila fašizmu rehabilitacijom ratnog zločinca Draže Mihailovića

Srbija testira novu protivoklopnu raketu „NOVA“dometa devet kilometara
24/02/2021
“To nikad nigdje nije bilo” premijera predstave o opsadi Sarajeva
25/02/2021

Rehabilitacijom ratnog zločinca Draže Mihailovića, Srbija je zaokružila proces fašistizacije te države, koja je nakratko bila zaustavljena u periodu od 1945. do Titove smrti (1981). Intenzivno nastavljena agresijom na Bosnu i Hercegovinu, nesprječavanjem i potpomaganjem genocida u Bosni i Hercegovini, agresijom na Hrvatsku, zakonskim izjednačavanjem partizana i četnika, skrivanjem Radovana Karadžića i drugih izvršilaca genocida u Bosni i Hercegovini te ustoličavanjem deklarisanih radikala, desničara, četnika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića za predsjednika i premijera države.

Postupak za rehabilitaciju ratnog zločinca, iskazanog saradnika tadašnjeg nacističkog okupatora  Draže Mihailovića počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu. Prvi put se čekalo utvrđivanje dana njegovog streljanja, a drugi put je Savez antifašista Srbije podnio krivične prijave protiv dva svjedoka zbog lažnog svjedočenja.

Zahtjev za rehabilitaciju ratnog zločinca prvi put su 2006. godine podnijeli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini, a kasnije su se tom zahtjevu pridružile i brojne druge fašistički orijenitisane političke stranke i udruženja.

Odluka beogradskog Višeg suda da usvoji zahtjev za poništenje presude iz 1946. i rehabilituje Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu. Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

U maju 2015 godine beogradska sudnica je bila krcata, a u zgradi su bili i pripadnice organizacije Žene u crnom, lider Srpske radikalne stranke(SRS) ratni zločinac Vojislav Šešelj, osuđivani član ultradesničarske organizacije „Obraz“ Mladen Obradović, prijestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kao i građani u narodnim nošnjama i sa četničkim obeležjima.

„Dragoljub Mihailović  smatra se neosuđiivanim“, rekao je Sudija Aleksandar Trešnjev, posle čega je dobio buran aplauz prisutnih fašista u publici.

On je objasnio da je odluka o rehabilitaciji ozloglašenog četnika donesena uzimajući u obzir tvrdnje predlagača rehabilitacije da Draži Mihailoviću nije obezbijeđeno fer suđenje, da nije imao prava na odbranu i da nije vidio advokata do početka suđenja.

Presudu je ispred zgrade Višeg suda dočekao veliki broj pripadnika Ravnogorskog pokreta, kao i šačica predstavnika antifašističkih udruženja.

Viši sud u Beogradu, 14.maja 2015 godine rehabilitovao je Dražu Mihailovića, ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata.

Rehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, zbog masovnih ratnih zločina počinjenim nad nesrpskim stanovništvom i antifašistima svih nacionalnosti na području bivše Jugoslavije.

„Odluka je na neki način očekivana, jer je očito da su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i njegovi savjetnici izgurali ovakvu presudu“, ocjenjuje za DW Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. „I to je završetak jednog procesa koji zapravo vodi reviziji čitavog Drugog svjetskog rata, tako da se Srbija odrekla svega što je bila neka europska vrijednost – mislim tu na antifašizam i tu tradiciju koji su sada potpuno poništeni. Ono što zapravo zabrinjava je to što Europa na to nije reagirala, a mi smo na to puno puta skretali pažnju. U Srbiji će to izazvati dosta reakcija manjina, prije svega muslimana i drugih koji su bili na udaru četničkih odmazdi za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i samih Srba. Tu je također vrlo duboko sjećanje na zločine protiv Srba koji su imali drugačija uvjerenja. A to će naravno imati odjeka i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, jer su se i ratovi devedesetih(1991-1995) vodili pod četničkim zastavama i to će dosta komplicirati odnose među zemljama u regiji“, kaže Biserko.

Sonja Biserko smatra da su već utvrđene povijesne činjenice o ulozi Dragoslava Mihailovića i četničkog pokreta te da se novi identitet Srbije sada gradi na vrijednostima i referencama koje su krivotvorene i ne tiču se stvarne povijesti tog prostora u 20. stoljeću. „Znači, Srbija ide sve dalje u prošlost jer nije sposobna da se suoči s realnošću, pogotovu s onom iz devedesetih godina. U tom smislu ta revizija je ponikla odatle.

I najgore od svega je što je to osnova na kojoj se danas podižu mladi ljudi“, ističe Biserko.

Nakon devet godina suđenja i brojnih rasprava u srpskoj, balkanskoj, ex-jugoslovenskoj javnosti, u jednom momentu, u  jednoj sekundi…neko ko je bio dokazani ratni zločinac drugog svjetskog rata pola vijeka moderne historije već u sljedećoj sekundi postaje mučenik. 

Pomalo podjeća na „Kralj je mrtav, živio kralj“.

Beogradski sud „uspješnom“ rehabilitacijom četničkog vođe, ratnog zločinca Draže Mihailovića bi uskoro mogao krenuti u reviziju Nirberškog procesa, u reviziju Drugog svjetskog rata, u reviziju svih presuda Međunarodnog suda u Hagu…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *