Srbija prodavala oružje Al-Kaidi?

NA JASENU KOD VAREŠA KOMANDANTU ZAMU DUČIĆU I SABORCIMA PODIGNUTO SPOMEN OBILJEŽJE
25/05/2020
Obilježena godišnjica jedne od najkrvavijih bitaka na Trebeviću
31/05/2020

Koordinator Panela eksperata za Libiju pri Vijeću sigurnosti UN-a Simon Dilloway uputio je pismo stalnom predstavniku Srbije u UN-u Milanu Milanoviću, od kojeg traži da ga informira o tome da li je srbijanska firma Tehnoremont iz Temerina potpisala bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem Khaledom al Sharifom.

Ukoliko je takav ugovor potpisan željeli bismo doći do kopije tog dokumenta. Da li je bilo šta od materijala navedenih u certifikatu o krajnjem kupcu prebačeno u Libiju.

Ukoliko je do toga došlo, Panel bi želio doći do informacija o tipu i količinama materijala, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primaoca, kao i pratećoj dokumentaciji.

Ako je došlo do isporuke željeli bismo doći do informacija o načinu plaćanja, bankovnim podacima i brojevima računa korištenih za plaćanje", navodi se u pismu.Ono što najviše zabrinjava UN jeste krajnji kupac – Khaled al Sharif, bivši zamjenik libijskog ministra odbrane i šef Libijske nacionalne garde.

Sharif je i bivši zatvorenik američkih snaga u Afganistanu – tamo je završio jer je bio zamjenik emira libijskog ogranka Al-Kaide.

Comments are closed.

  • Laju89