Srbija predstavila vojno naoružanje i opremu na sajmu „IDEX 2021” u Abu Dabiju

Dan kada je golobradi momak uništio šest tenkova i spriječio prodor ka Tuzli
21/02/2021
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo objavilo Javni poziv za ostvarivanje dopunskih prava sarajevskih boraca za 2021 godinu
22/02/2021

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović , na poziv potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladara i ministra odbrane Dubaija šeika Muhamed bin Rašed al Maktuma, prisustvovao je otvaranju 15. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „IDEX 2021” u Abu Dabiju.

Ministar Stefanović se prije zvaničnog otvaranja Sajma neformalno susreo sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Ahmedom al Bovardi al Falasijem.

Prema riječima ministra Stefanovića, ovaj vodeći sajam naoružanja i opreme dobra je prilika da naša odbrambena industrija prikaže ono što je stvorila u prethodnom periodu i što može da proizvede.

On je izjavio da će se tokom Sajma sastati sa kolegama ministrima odbrane iz više zemalja svijeta sa kojima će razgovarati o zajedničkoj saradnji.

– Razgovaraćemo o tome šta je to što možemo da uradimo čak i u ovom složenom vremenu covida-19, da pomognemo da naša vojska bude efikasnija, da imamo više zajedničkih vježbi kojima ćemo pomoći da ta multifunkcionalna operabilnost naše vojske bude dobra, a istovremeno da čujem šta kolege misle o tome šta možemo dalje da uradimo zajednički i da radimo na sklapanju novih sporazuma kojima će naša zemlja da napreduje – poručio je ministar Stefanović.

Tokom prvog dana Sajma, ministar odbrane obišao je i štand JP „Jugoimport SDPR” na kojem je predstavljen dio proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Smješten u Nacionalnom izložbenom centru u Abu Dabiju, ovogodišnji Sajam, i u uslovima pandemije virusa corona, okupio je više od 900 izlagača iz 59 zemalja uz strogo poštovanje propisanih zdravstvenih zaštitnih i epidemioloških mera, navedeno je u saopćenju Ministarstvo odbrane RS.

Comments are closed.

  • Laju89