Skup podrške BiH u Stuttgartu: SA NACIONALISTIMA NEMA TRGOVINE OKO DEMOKRATSKIH PRAVA

Samantha Power sa bivšim logorašima: Vi ste lideri
24/01/2022
Europarlamentarci: Sankcije dodiku i obustava pomoći rs-u
24/01/2022

Josip Juratović na skupu podrške BiH u Stuttgartu: Ima nas, živjela sloboda i demokracija u BiH!

Ne može biti mira bez slobode i jednakosti. Nema slobode i jednakosti bez demokratije. Demokratija treba saveznike između Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Internacionalna zajednica je sad obavezna BiH aktivno povesti u demokratsku budućnost i budućnost EU

Glavni gost govornik na skupu podrške Bosni i Hercegovini koji je u organizaciji Građanske inicijative Stuttgart održan u subotu, 22. januara 2022. godine na Marienplatzu u Stuttgartu, bio je gospodin Josip Juratović, doajen politike u Njemačkoj, član Bundestaga. Njegov govor u subotu više puta je prekidan aplauzima prisutnih.

 Dragi organizatori, dragi prijatelji, drage sestre i braćo iz Bosne i Hercegovine. Ja bih rađe govorio na hrvatskom, ali režija (organizatori) su htjeli da govorim na njemačkom pa ću tako i nastaviti.

Nakon 26 godina, prilikom mog posljednjeg boravka u Sarajevu, pitali su me otvoreno na ulici:

“I, Juratoviću, hoće li biti rata?” I to nije pitao bilo ko. Pitanje je došlo od jako zabrinutih ljudi.

I ja vam moram iskreno reći, kada čujem takvo nešto, a ja sam već četiri decenije na putu za demokratiju i razumijevanje među narodima, također na zapadnom Balkanu, (ja sam nekad kao Jugosloven sanjao o demokratskoj Jugoslaviji), i nakon toga svega što sam doživio i vidio, i kad me neko nakon 26 godina od rata još uvijek pita “hoće li biti rata”, onda to vidim kao bankrot bosanskohercegovačke politike i, također, međunarodne zajednice.

Da, ja sam Hrvat iz Podravine, i prije ovog skupa upozoravali su me: “Hej, pazi se, ne daj se instrumentalizirati, to ide samo u jednom pravcu”, itd…  Ali kada sam pročitao pozivnicu, i danas sam zahvalan da ovakve transparente ovdje vidim, da nema nacionalnih obilježja, nema partijskih zastava, nema ni ljiljana ni šahovnica, i sl, tada moram reći da sam ponosan na vas i srdačno vam se zahvaljujem da mogu danas ovdje biti s vama.

Ne može biti mira bez slobode i jednakosti. I nema slobode i jednakosti bez demokratije. A najveći organ jednog demokratski uređenog društva je parlament. I ja očekujem da taj parlament kao najveći organ onda tako bude i uređen, da se u njemu čuje glas naroda, ljudi, ravnopravnih ljudi, i to svih onih koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine. To, nažalost, trenutno nije slučaj. Npr. presuda “Sejdić-Finci” još nije implementirana. Ali ja ne govorim samo o Romima i Židovima. Oni o kojima ja govorim su isto tako oni iz međunacionalnih brakova, koji se vode pod “ostali” ili “drugi”, koji su obezvlašćeni i bez prava u toj državi, i zato je ta zemlja posljednja rasistička zemlja u Evropi, i to se mora spriječiti!

Građanska država, ravnopravni građani – to mora postati Bosna i Hercegovina. I to ravnopravni građani na cijeloj njenoj teritoriji. Meni se ovdje ne radi o Hrvatima iz Širokog Brijega, Bošnjacima iz Zenice ili o Srbima iz Banje Luke, već se radi o tome da jedan Bošnjak u Banjoj Luci ili Širokom Brijegu ima ista prava kao i svi ostali – i obrnuto u drugim gradovima isto tako.

Ovdje se radi o manjinama. Demokratija ne predstavlja pravo vladavine većine, nego predstavlja ljudska prava, individualna prava i jednaka prava za sve na cijeloj teritoriji.

Osim toga, i ovo tražim od međunarodne zajednice: Ne može se sa nacionalistima trgovati oko demokratskih prava, ne može se jedna presuda donesena od strane Evropskog suda pravde, znači pod “jurisdikcijom Evropske unije”, uzimati kao predmet za pregovore za daljnji demokratski razvoj zemlje, to je apsurd. I zato poručujem svim birokratima iz evropske zajednice ili ostalog svijeta, oni moraju svoj posao isto onako raditi kako bi ga radili u zemljama iz kojih dolaze, u suprotnom, mogu se vratiti svojoj kući.

VLADAVINA ZAKONA

Drugo, ono što trebam i što od vas ovdje očekujem: 

Pozvan sam ovdje po motu: “Juratoviću, možeš li nam pomoći oko reforme sudstva?” 

Pomislio sam, jasno, to je OK, to je potrebno za pristup EU itd.

Ali tada mi je jedno postalo jasno: ono što se podrazumijeva pod “sudstvo” i “reforme”.

Upitao sam se: Zar Bosna i Hercegovina nema zakone? Zašto se ne primjenjuju zakoni u Bosni i Hercegovini.

Tada mi je, nakon daljnjeg istraživanja, postajalo jasno: postoje stotine tužbi protiv partijsko-politički povezanih i umreženih slučajeva korupcije u BiH, ali Tužilaštvo se ne usuđuje ni jednu jedinu tužbu staviti pred sud. Iz sasvim jednostavnog razloga: Tužilastvo nije slobodno! A to znači da nema slobodnog sudstva u BiH. Nema vladavine prava u BiH, nego se korupcija trpi u tišini. Sve dok nekoliko takvih ne završe pred sudom zbog korupcije, ne mora mi niko pričati o vladavini zakona. Ne postoji vladavina zakona u BiH. Postoji samo diktatura kriminalaca u sva tri nacionalna tora u BiH.

To znači, ono što očekujem od međunarodne zajednice je: da konačno profunkcioniše sudstvo, da profunkcionišu institucije, da se naprave procesi protiv korupcije u Sarajevu, u Banjoj Luci i u Mostaru. Tek onda bi se vratilo povjerenje u institucije, u suprotnom je ova cijela država samo čista farsa. Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini je samo laž.

SHOW PRED IZBORE

I treće, što mi je jako važno: pomirenje i zajedništvo. Svaka država živi od zajedništva.

I ovo kažem sasvim jasno: ono što ovdje trebamo je to da prihvatimo ruku druge strane.

Ovdje govorimo o Republici Srpskoj i također o Miloradu Dodiku. On je jedan prevarant.

Teški prevarant. Koji osim toga radi i prljavi posao za druge prevarante, naime Dragana Čovića i osim toga neću izdvojiti ni Bakira Izetbegovića. To znači, ovaj show koji upravo sada izvode nije ništa drugo nego priprema za izbore u oktobru. To je isti ritual koji doživljavamo svaki put pred izbore.

Dragi prijatelji, ne dajte se prevariti. Demokratija znači nešto drugo. Demokratija treba zajedništvo.       

Demokratija treba saveznike između Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih. Demokratija znači i ovo: prijatelje tražiti i na drugoj strani, ujediniti se i boriti se zajedno. U suprotnom će ovi nacionalisti uvijek pobjeđivati na izborima i nas vući za nos.

Uz zajedništvo pripada i pomirenje, ovdje moram iskoristiti međunarodnu zajednicu.

GENOCID

Genocid u Srebrenici je bio najveći zločin u Evropi u poslijeratnom periodu.

Ali postoje i ratni zločini na sve tri strane. Želim da ovaj zakon, koji je gosp. Inzko ispravno pokrenuo, bude proširen, i da se svi ratni zločini moraju istražiti i pronaći ratni zločinci.

Ne može biti da s jedne strane govorimo o zajedništvu, i istovremeno naša djeca u školama slave svoje ratne zločince kao heroje. I to na sve tri strane. To se mora spriječiti. Ratni zločin je ratni zločin, bez obzira nad kome je počinjen. Tu očekujem pokretanje međunarodne zajednice.

Znači, važne su tri stvari:

– uspostavljanje demokratije u institucijama i parlamentu. Parlament mora biti najveći organ vlasti

– sudstvo: sudstvo mora biti slobodno da bi se opet raširio osjećaj pravde i vratilo povjerenje u državne institucije u zemlji i

– pomirenje!

U tom smislu, borimo se zajedno dalje! Demokratski povezani za jednu zajedničku BiH. BiH je područje u oblasti zapadnog Balkana bez kojeg nema mira. Sve što se dešava u BiH automatski se prenosi i na zemlje u susjedstvu. Zbog toga, kao neko ko se bori i zalaže u Bundestagu, zalaže se da zapadni Balkan bude demokratizovan i dio EU. Internacionalna zajednica je sad obavezna BiH aktivno povesti u demokratsku budućnost i budućnost EU. U tom smislu se zahvaljujem na strpljenju i prije svega želim naglasiti: ima nas! Živjela sloboda i demokracija u BiH!, istakao je Juratović, u svom obraćanju na skupu podrške BiH u Stuttgartu, često prekidan aplauzima i ovacijama prisutnih.

Comments are closed.

  • Laju89