Sarajevo pod opsadom…

Djeca s puškama: Donosimo priču o maloljetnim borcima u odbrani Sarajeva
06/04/2023
Opsada Sarajeva kroz oči Nizozemaca: Hrasno kao jedan od simbola odbrane grada
06/04/2023

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u istoriji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada za šta je proglašen krivim genocidni um, presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić..

Opsadsa je trajala 44 mjeseci, od 5. aprila 1992.do 29. februara 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je 329 projektila ispaljivano na grad dnevno. Sveukupno je ispaljeno oko 50.000 tona raznih vrsta projektila na grad, poput modifikovane avio-bombe.

Osuđeni ratni zločinac bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je pred Haškim tribunalom krivim za udruženi zločinački poduhvat koji se tiče snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu.

U Karadžićevoj optužnici između ostalog nalaze se i tačke koje se tiču snajperskog djelovanje i granatiranja civila u Sarajevu, pri čemu je primarni cilj te kampanje bio širenje terora među njegovim stanovništvom.

Vijeće je konstatovalo da je u Sarajevu ubijeno hiljadu civila i svi civili trpjeli su silni strah i muke jer nisu znali da li će se naći na meti zločinačkog Sarajevsko-romanijskog korpusa. Sudija je kazao kako u Sarajevu nisu samo gađani vojni položaji već i civilno stanovništvo.

Civili su bili direktna meta ili su pak bili izloženi neselektivnoj vatri, rekao je sudac O-Gon Kwon. Zločinci iz terorističkog sarajevsko-romanijskog korpusa su počinili zločine protiv čovječnosti.

Vijeće je zaključilo da su civili opsjednutog Sarajeva bili direktna meta zločinačkog Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Gađane su bolnice, ulice i pijace, a korištene su modifikovane bombe koje nisu bile dovoljno ispitane. Vijeće zaključuje da je snajperskom vatrom cilj jedinica zločinačke VRS-a bilo civilno stanovništvo.

Dodali su i da rat u Sarajevu nije vođen sa obje strane kako je to odbrana isticala tokom sudskog procesa. Civili su bili direktna meta, te su bili izloženi neselektivnoj vatri.

Pretresno vijeće zaključuje da je opsada Sarajeva bio udruženi zločinački poduhvat koji su bili pod kontrolom tzv. Vojske RS-a i političkog rukovodstva RS-a (Krajišnik, Plavšić i Mladić).

Ratni zločinci Dragomir Milošević, Galić, Krajišnik, Koljević, Karadžić i Mladić počinili su udruženi zločinački poduhvat prilikom opsade Sarajeva", kazao je sudija.

Ističu da je zločinac Karadžić podržavao Mladićev zločinački stav prema opsadi Sarajeva, a i sam je lično odobravao napade i produžavanje opsade. S obzirom da je imao kontrolu na vojskom, smatra se da je imao punu odgovornost u strateškom i operativnom smislu.

Navode da je dosljedno bio obaviještavan o svim napadima i zločinima. Presuđeni zločinac Karadžić je poricao odgovornost tzv. Sarajevsko-romanijskog korpusa i optuživao snage bosanske vlade pri čemu je odbio kazniti odgovorne za zločine. Vijeće navodi da sve vrijeme nije učinjen niti jedan pokušaj da se kazne vojnici odgovorni za ubijanje civila.

Comments are closed.

  • Laju89