Ruski ambasador prijeti nekakvim reakcijama ako Bosna I Hercegovina bude dio NATO-a! WTF?

BH Radio amandman: o posebnom ratnom stažu, o vrijednosti boda, o uslovima za penziju…
15/03/2022
Ambasada SAD: Posljednje prijetnje ruskog amabasadora Kalabuhova su opasne, neodgovorne i neprihvatljive
17/03/2022

Ambasador Rusije Igor Kalabuhov Bosni i Hercegovini zaprijetio nekakvom reakcijom ako Bosna i Hercegovina postane dio NATO-a?  WTF?

Ruski ambasador je na neki način poručio da će ukoliko Bosna i Hercegovina  postane članica NATO-a, Rusija na svoj način reagovati. Poruku koju je poslao glasi:

“Ako ona odluči da bude članica bilo čega to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati. Nikakve direktne prijetnje BiH nema. To je direktna prijetnja od strane Zapada. To je poigravanje sa narodom u BiH da Rusija navodno priprema neki plan. Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima”, kazao je nedavno Kalabuhov za FTV.

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država osudili su prijetnje ambasadora Rusije Igora Kalabuhova Bosni i Hercegovini.

Osuda je uslijedila nakon što je Kalabuhov izjavio da će Rusija reagovati ako Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Kao primjer odnosa Rusije prema ovom vojnom savezu je istakao Ukrajinu.

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana ne može odlučivati o sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo podržavati Bosnu i Hercegovinu da napravi neophodne korake za članstvo u euroatlantskoj zajednici”, poručili su iz Ambasade NATO-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić je jučer, 16. marta, izjavio da je Kalabuhovova poruka neprihvatljiva. On je također ukazao da će isključivo Bosna i Hercegovina odlučiti da li će biti članica NATO-a.

“Najoštrije osuđujem prijetnje koje je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini iznio komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Poruka ruskog ambasadora da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju, je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Komšić.

Napomenuo je da odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO-u može biti jedino odluka institucija Bosne i Hercegovine, a nikako povod za napad na Bosnu i Hercegovinu.

Comments are closed.

  • Laju89