Ruska Duma upravlja Balkanskom kozačkom vojskom?

Ratni veterani Slovenije uputili pismo podrške Bosni i Hercegovini
23/02/2022
Draga djeco, mladosti lijepa…oprostite mi ako vas prekidam…
24/02/2022

„Balkanska Kozačka vojska“ ili „ Srpski Kozaci“ ili  „Svesrpski Kozaci“  ili „Savez Kozaka Balkana“u prošlosti ”Ruski dobrovoljci” su sinonimi koji se upotrebljavaju u javnom diskursu a čije organizaciono središte je sublimirano u organizaciji pod nazivom “ Svesrpski Kozački Savez – SKS ”na latinici, tačnije na ćirilici “Свесрпски Козачки Савез „СКС“.

Važno je napraviti razliku da postoje dvije web stranice/portala sličnog imena koji direktno i indirektno promovišu  filozofiju, ideologiju, kozačkog pokreta na Balkanu.

*Na prvom mjestu je Portal https://www.srpskikozaci.info koja je aktivna po svojim objavama.

Posjeduje svoj facebook page na kojoj u opisu stoji:

Zvanična stranica međunarodne organizacije Saveza svih kozaka i svijeta”СКВРиЗ” Centar za Balkan.

Vrhovni Ataman saveza je poslanik Ruske Državne Dume, general Viktor Voladicki.

Opunomoćeni predstavnik i glavni koordinator za Balkan je kozački pukovnik Dragan Stanojević. Cirilic version: (Званична страница међународне организације Савеза свих козака Русије и света “СКВРиЗ” центар за Балкан. Врховни Атаман савеза је посланик Државне Думе, генерал Виктор Водолацки. Упуномоћени представник и главни координатор за Балкан је козачки пуковник Драган Станојевић. www.srpskikozaci.info )

Portal https://www.srpskikozaci.info je glasilo organizacije pod nazivom “Svesrpski Kozački Savez – SKS”(lat), tačnije na ćirilici “Свесрпски Козачки Савез „СКС“.

Jedini su priznati, kako navode od strane Ruske Federacije.

U kontaktima ove web stranice jedino stoji email [email protected].

Zatim facebook profil https://www.facebook.com/dragan.stanoevich na ime Dragan Stojanović.

I kontakt facebook profil Saveza: https://www.facebook.com/srpskikozaci/?fref=nf

Zanimljivo je da na profilu Dragan Stojanović stoji “Predsjednik pokreta  rodoljuba otadžbine i dijaspore (ROD)”.  I “Predsjednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu”

(Председник Родољуби Отаџбине и Дијаспоре “РОД”. Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону”)

Važno je istaknuti da Dragan Stojanović je ujedno i Predsjednik pokreta Pokreta rodoljuba otadžbine i dijaspore (ROD), i kozački pukovnik, i opunomoćeni predstavnik – glavni koordinator Svjetskog Kozačkog saveza za Balkan!!!

Može se zaključiti da Dragan Stojanović sa jedne strane dobija informacije od  srpske dijaspore širom EU i svijeta a dok sa druge strane kao kozački pukovnik ima blisku saradnju sa poslanikom Ruske Državne Dume, generalom Viktor Voladicki!

Portal https://www.srpskikozaci.info je web stranica koja direktno promoviše rusko-srpske odnose, srpske kozake, i kozačku organizaciju uopšte.

Aktivnosti koje su objavljene od početka 2021 godine se odnose na obilježavanje 9. Maja Dana pobjede nad fašizmom, zajedno sa srpskim i ruskim zvaničnicima. https://www.srpskikozaci.info/1797-2/ 09.05.20321.

Zatim, 30. Maja 2021 godine Svesrpski Kozački Savez je organizovao nastup Ansambla ruske “ALTO CORO” ruske muzičke akademnije “Гнесини” iz Moskve u Manastiru Tumane. Na kraju nastupa kozački kapetan Predrag Perenčević savjetnik za kulturu vrhovnog atamana Svesrpskog Kozačkog Saveza (SKS) pukovnika Dragana Stojanovića je uručio u atamanovo ime,  Atamansku Gramatu gospodinu Јевгеније Дјомин zamjeniku direktora  Ruskog centra za nauku  kulturu u Beogradu (Ruski dom) https://www.srpskikozaci.info/sks-suorganizator-koncerta-ruske-muzicke-akademije/ 30.05.2021.

Iz ostalih objavljenih članaka može se zaključiti da zajedno sa ruskim diplomatama u Srbiji učestvuju u raznim komemorativnim ceremonijama, obilježavanju datuma, obnovi spomenika ruskim vojnicima, I sl

**Kao drugi portal koji se pojavljuje sa sličnim imenom, ali samo sa razlikom u domeni je https://srpskikozaci.org/. Dakle, prethodna je imala oznaku .info,  a naredna  .org

U on-line  prostoru je vidljiva web stranica sa naslovom srpski kozaci: https://srpskikozaci.org/

Na navedenoj web stranici se mogu vidjeti vijesti o aktivnostima srpskih Kozaka.

Najaktuelniji članak je iz septembra 2020 godine koji je potpisala, žena kozački kapetan Tomašević Nada (Козачки капетан, Томашевић Нада) sa naslovom “Srećna sloboda Crna Goro” aludirajući na promjene koje su se desile u izbornom procesu u Crnoj Gori. Gdje je tada došlo do smjene vlasti i dolaska na vlast pro-srpskih partija sa podrškom SPC(Srpske pravoslavne crkve).

Zanimljivo je da nema vijesti iz 2021 godine, dok se može vidjeti da je 2019 godina bila aktivna u smislu otvaranja novih stanica “Kozačkih stanica”.  Stanice predstavljaju mjesta sa kojima su predstavnici kozačke organizacije uspostavili kontakt, definisali način i oblik saradnje. Moglo bi se reći, “stvaranje baza”, “jatačke mreže”,  “logističkih baza”, “sigurnih kuća”…

U kategoriji “BLAGOVESTI” se može vidjeti podkategorija “KOZAČKE STANICE” u kojoj je objavljeno desetine članka o novootvorenim “Kozačkim stanicama” po gradovima širom Srbije. I to Kozačka stanica u Valjevu, Lazarevac, Topola, Novi Sad, Vrdnik, Donji Milanovac, Kaluđerica, Ljubić, Petrovaradin, Surčin, Bela Crkva, Jovanovo…

Svaka nova “Kozačka stanica” je direktno vezana za crkvu, manastir. I u svakom od navedenih gradova, mjesta se imenuje Ataman. Na slikama se mogu vidjeti i mlađe osobe koji prisustvuju događajima polaganja kozačke Zakletve uz prisustvo monaha, popova, crkvenih vjerodostojnika. https://srpskikozaci.org . Kontakt email: [email protected], Logo web stranice je : Srpski kozaci Blagovesti.

Interesantno, u februaru 2021 godine je došlo do novog imenovanja Kozačkog Atamana za Srbiju, Slavoljub Stojanović.

Na facebook profilu Slavoljub Stojanović, https://www.facebook.com/slavoljub.stojanovic na kojem stoji da je u činu General-major, stoje određene objave koje su u vezi sa promocijom Kozaka. Moze se vidjeti slika sa sa Slobodan Dimitrijević sa porukom” Sa mojim velikim Bratom na prijemu u Ruskom kulturnom centru Beograd (Ruski dom) kozački major i ataman Slobodan Dimitrijević .”

Nadalje, se može vidjeti da je 7. Aprila 2021 godine odlikovan sa novim ordenom Rusije?

Dana 10.02.2021 godine Slavoljub Stojanović je imenovan general-majorom od strane Jermenskog vrhovnog Atamana General ARMAN KALAJYAN iz Jermenije u gradu Negotin, Srbija. https://www.facebook.com/slavoljub.stojanovic , post na face profile od 26.02.2021. i 10.02.2021.

Time je Slavoljub Stojanović postao Vrhovni Ataman Svesrpskih Kozaka.

Pored njega u organizaciji “Svesrpski kozaci” aktivno djeluje i Slobodan Dimitrijević, potpisan u činu pukovnik. Događaj je objavljen na TV Trans Negotin.

Na facebook profilu Radosav-Vesna Zivković Radex a za kojeg stoji da je zavrsio Fakultet bezbjednosti u Srbiji is feeling blessed with Miroslav Mačar and Nebojsa Grbic at Bradarac, Pozerevac, Serbia stoji obavijest o prisustvu Kozaka dana 30.05.2021. godine,  te piše: Kozaci na Sve Srpski Narodni Sabor svih pravoslavnih bratstva Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u manastiru Rukumija.

Na istom profile Radosav-Vesna Zivković Radex is feeling blessed with Miroslav Mačar and 2 others at Manastir Tuman, na dan 9.6.2021. godine na vjerskom obredu: Manastir TUMANE, presvlacenje mosti sv. Zosima, su vidljive nove slike sa prisustvom predstavnika “Kozaka”.

Na istom profile na dan 13. April 2021 godine, napisano je : Hajdučko – kozačko bratstvo na pomen Božidar Zugicu u mestu Glozan – Bački Petrovac uz objavljene slike.

Crna Gora – kozačka organizacija

U prošlosti 16.09.2016 godine za zamjenika vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske ili Saveza svesrpskih kozaka, ili  „Saveza kozaka Balkana“( zamjenika Vrhovnog Atamana svesrpakih kozaka) u koje spadaju kozaci iz Srbije, Crne Gore i manjeg bh. entiteta republika srpska je izabran kozački pukovnik Slobodan Pejović. https://www.telegraf.rs/vesti/2353596-u-kotoru-formirana-balkanska-kozacka-vojska-ujedinila-je-pravoslavne-narode-a-evo-ko-je-na-celu-tih-ratnika-video

Srpska dijaspora

Portal https://www.rasejanje.info je online publikacija na kojem se mogu naći vijesti o srpskoj dijaspori. Djemicno interesantno je da ničim izazvano objavljena vijest da se u Ukrajini nalazi spomenik posvećen kozacima, srbima i rusima iz marta 2021 godine. https://www.rasejanje.info/2021/03/21/u-slavjanoserbsku-u-ukrajini-se-nalazi-spomenik-posvecen-kozacima-srbima-i-rusima/ , 21.03.2021.

I vijest o zatvaranju srpskih škola u Rusiji iz Aprila 2021 godine. https://www.rasejanje.info/2021/04/18/arno-gujon-najavi-sprske-skole-u-rusiji-nakon-20-godina/ 18.04.2021.

U nekom slobodnom prosuđivanju o ovom portalu https://www.rasejanje.info koji u svom fokusu ima srpsku dijasporu, ne može se zaobići činjenica dvostruke uloge pomenutog Dragana Stojanovića na mjestu Glavnog koordinatora Svjetskog saveza Kozaka za Balkan i Predsednika pokreta srpske dijaspore i rodoljuba otadžbine.

U vezi s tim se otvara realna i objektivna mogućnost kolektiranja informacija od srpske dijaspore ka Draganu Stojanoviću. S druge strane otvara se mogućnost Draganu Stojanoviću da “koordinira” informacije sa Svjetskim savezom Kozaka.

Otvara se mogućnost, kao što se vidi iz pomenute dvije objavljene vijesti portala https://www.rasejanje.info da se “plasiraju” vijesti za srpsku dijasporu u EU, Svijetu.

Bosna i Hercegovina, i Kozaci (ruski dobrovoljci)

Pored ostalih u agresiji na tadašnju i jednu jedinu Republiku Bosnu i Hercegovinu su učestvovali i “ruski dobrovoljci”.

U aprilu 2021 godine Tužilaštvo BiH je formiralo predmet zbog održavanja na osnovu prijave udruženja „Žena žrtva rata“ , a povodom najave održavanja “Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, gradu na istoku BiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS). Na zvaničnoj stranici općine Višegrad objavljeno da će u ponedjeljak 12. aprila na vojničkom groblju Megdan biti obilježen

Dan sjećanja na ruske dobrovoljce.

Tog aprila 1993. godine kod Višegrada su poginuli ruski ruski dobrovoljci Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, pa su entitetske vlasti ovaj datum uvrstile u kalendar značajnih događaja RS-a, a plaćenicima podigli spomenik.

Najavljeno je služenje parastosa i obraćanje zvaničnika, uz uobičajne hvalospjeve o učešću ruskih dobrovoljaca u otadžbinskom ratu i njihovoj žrtvi.

ruski dobrovoljci aktivni su sudionici ratnih orgijanja, zvjerstava i pljački na prostoru BIH u periodu od 1992. do 1995. godine posebno u dolini Drine. Dokaze o tome u svom istraživanju donosi doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu koji su u opširnoj verziji objavljeni i u njegovoj knjizi “Genocid nad Bošnjacima u Višegradu 1992-1995”.

Ruski dobrovoljci u službi zločina

Kuka podsjeća da su trojica ruskih plaćenika poginula 12. aprila 1993. godine na koti Zaglavak u okolini Višegrada, prilikom napada na položaje Prve slavne višegradske brigade ARBIH.

Navodi da je najveći broj stranih vojnih plaćenika i dobrovoljaca regrutiran iz Rusije, Ukrajine, Grčke, Rumunije, Bugarske, a grupne dolaske organizirao je tzv. Biro Republike Srpske u Beogradu. Ključni ruski čovjek za dolazak bio je Jaroslav Jastrebov, dok je dobrovoljce u Beogradu dočekivao izvjesni kurir “Brada” profesor istorije porijeklom iz Čajniča koji ih je prebacivao u BiH. Dokazuju to i dokumenti komande 4. Podrinjske lake pješadijske brigade upućeni komandi Drinskog korpusa u kojima se “Brada” nudi da dovede jedan broj ruskih plaćenika u Rudo.

Prema istraživanjima Ermina Kuke, dolazak ruskih dobrovoljaca i plaćenika u Višegrad, krajem oktobra i početkom novembra 1992. Godine isplanirao je kozački kapetan Aleksandar Kravčenko, a 1. novembra 1992. godine formiran je Drugi ruski dobrovoljački odred koji je u sastavu Višegradske brigade tzv. VRS, a djelovao kao specijalna diverzantska jedinica. Rusi su ih nazivali i “Carski vukovi”. Komandant odreda bio je Aleksandar Muharev, zvani “As”.

Da su bili angažovani za intervencije i izvođenje aktivnih borbenih dejstava svjedoči niz dokumenata koje je Kuka objavio u svojoj knjizi. Dopisom komande 2. Podrinjske lake pješadijske brigade Komandi Drinskog korpusa 13. januara 1993. godine traži se oslobađanje kozaka radi prisustva sahrani ubijenog ruskog dobrovoljca.

“Dana 12. januara 1993. godine smo izvodili borbena dejstva, o čemu smo vas izvijestili. U toj akciji smo imali ranjenih i poginulih, a jedan od poginulih boraca je i kozak. Obzirom da se 13 boraca kozaka nalazi u brigadi Skelani, naši borci kozaci traže da na sahranu u Višegrad dođe 13 boraca iz Skelana. Sahrana će se obaviti u Višegradu 14. januara 1993. godine u 13 sati”, piše u jednom od dokumenata.

Napad na Zaglavak

Pripadnici Drugog objedinjenog ruskog dobrovoljačkog odreda pod komandom Trofimov Mihaila Viktorovića 12. aprila 1993. godine izveli su napad na koti Zaglavak i koti Stolac, a ovom događaju snimljen je i dokumentarni film “Anđeo sa gore Zaglavak” po nalogu i uz finansijsku podršku Vlade RS- a u saradnji sa Vladimirom Fedorovićem Sidorovom.

U tom filmu, Sidorov, pored ostalog, kaže:

“U 7 sati i 15 minuta počela je bitka na planini Zaglavak. Nešto ranije počela je bitka na planini Stolac, gdje su poginuli Vladimir Sofanov (1957.-12. 04. 1993.) i Dimitrij Popov (1968.-12.04.1993.).”

Obojica su ukopana 13. aprila 1993. na crkvenom groblju Megdan u Višegradu. Također u napadu na kotu Zaglavak poginuo je i Bogoslovski Konstantin, koji je ukopan na istom groblju. Teško je ranjen gelerima u glavu Aleksandar Kravčenko, jedan od najpoznatijih ruskih plaćenika na ratištima u okolini Višegrad, kao i Vladimir Jeger.

Ruski dobrovoljac koji je ratovao i na ratištima oko Višegrada bio je Igor Vsevolodović Girkin poznatiji kao Igor Ivanović Strelkov. Strelkov je bio pripadnik Drugog objedinjenog ruskog dobrovoljačkog odreda od novembra 1992. do marta 1993. godine. Iako je i sam učestvovao u zločinima, želio se distancirati od njih. U svom ratnom dnevniku, pored ostalog, opisao je četničke krvave pirove i zlodjela.

“U Višegradu su muslimanski muškarci privođeni i ubijani, stotine žena su bile zatvorene i masovno silovane u zloglasnoj banji Vilina vlas. Žene, djeca i stariji ljudi su zaključavani u kućama i živi spaljivani”.

U razgovoru za portal srpska.ru Igor Ivanović Strelkov je, pored ostalog izjavio:

Slava zločinu

“Mi tada jesmo bili diletanti, ali smo svi zaista htjeli da ratujemo, vjerovatno čak i više nego oni Srbi koji su nas do tada okruživali. Izvršavali smo one zadatke koje u tom kraju, u Višegradu, više niko nije mogao da izvrši.Niko osim nas nije mogao da obavi izviđanje. Sa tog stanovništa, mi smo bili jedinica sa najvećom borbenom sposobnošću u Drugoj podrinjskoj lakoj pješadijskoj brigadi”.

Bez obzira na to, 2011. godine na crkvenom groblju na Megdanu u Višegradu je otkriven spomenik s imenima svih ruskih dobrovoljaca koji su poginuli tokom agresije na R BIH. Na spomeniku se nalazi uklesano ukupno 37 imena poginulih ruskih dobrovoljaca.

Također, i jedna ulica u Višegradu nosi naziv “Kozačka ulica”.

Na Dan ruskih dobrovoljaca 2017. godine, na višegradskom uzvišenju “Grad” na Bikavcu podignut je spomen krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kg sa imenima sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada. Krst je doniralo Udruženje veterana “12. April” iz Kosovske Mitrovice, a otkriven je uz prisustvo ruskih Kozaka, crnogorskih dobrovoljaca, predstavnika boračkih organizacija, te predstavnika lokalne vlasti na čelu s načelnikom općine Višegrad Mladenom Đurevićem.

Uloga pravoslavnih dobrovoljaca u ratu u BiH

Tačan broj dobrovoljaca iz Rusije i Grčke koji su ratovali na strani snaga VRS nije poznat, ali se bar u haškim dokumentima navodi da ih je bilo između 529 i 614. Smatra se da su neki od njih umiješani i u ratne zločine, te da su zajedno sa trupama ratnog zločinca Ratka Mladića ušli u Srebrenicu gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima. O njihovom učešću u ratu danas svjedoče brojni nadgrobni spomenici širom RS, kao i spomenuk ruskim dobrovoljcima koji se nalazi u Višegradu. No za sada nema sudskih presuda za zločine iako ima mnoštvo dokaza. Sve ovo dokumentovano je i u nedavno objavljenoj knjizi Aziza Tafre „Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH“.

Genadij Kotov, komandant kozačke jedinice formirane u okviru Ruskog dobrovoljačkog odreda VRS, poginuo je u februaru 1993. godine u borbama kod Višegrada. Još se prepričava kako se na dan njegove sahrane obrušavala zemlja u grobu svaki put kad su pokušali da ga sahrane:

„Nakon trećeg neuspješnog pokušaja da ovakvog ruskog teroristu spuste u zemlju Bosnu, pop Rajko je naredio da prisutni vojnici ispale plotun u otvorenu raku i nakon toga su ga uspjeli spustiti i zakopati. Višegradom je zavladao strah od ovog događaja, pa je odlučeno da nakon 40 dana ekshumiraju i da mu posmrtne ostatke prenesu u Volgodonsk.“

Ljudmila Bogoslavskaja majka je poginulog ruskog dobrovoljca koji je, mimo volje tadašnjih ruskih vlasti, došao da se bori u BiH:

„Nikada nisam pomislila da će moj sin doći u vašu zemlju. I nije samo on došao, nego i drugi mladići, kao i zreli muškarci koji se nisu uplašili da dođu ovdje u trenutku kada naša vlada nije htjela da pruži pomoć vašoj velikoj zemlji. A uvijek je bila tradicija da ruski narod pomaže svojoj slovenskoj braći. Naši mladići i muškarci su došli i dali ono što je za njih bilo najdragocjenije – svoj život.“

O učešću ruskih dobrovoljaca na svjedoče samo grobovi, već i knjige brojnih plaćenika, kao i video snimci njihovih zlodjela. Jedan od njih je i ruski pjesnik Eduard Limonov, koji je sa novinarima i haškim optuženikom Radovanom Karadžićem obilazio ratišta oko Sarajeva i pucao po opkoljenom gradu.

Avdo Huseinović, autor feljtona o učešću dobrovoljaca iz Rusije i Grčke, navodi i primjere zbog kojih se, kaže, treba zapitati i o posljedicama.

„Meni je uvijek iznova jako interesantan slučaj majora Aleksandra Škrabova. Njegov grob se nalazi u Donjim Miljevićima. On je bio ovdje 1992. godine kao pripadnik ruskog bataljona UNPROFOR-a. Vratio se u Rusiju, a onda se vratio ovdje i stao na čelo ruskih plaćenika. Katil je poginuo na Nišićkoj visoravni. Zbog čega vam govorim o toj povezanosti unproforaca koji su bile ovdje, pa se vraćali u Rusiju, pa onda se opet vraćali ovdje? Mi moramo iznova postaviti o odgovornosti ruskog i ukrajinskog bataljona na teritoriji BiH. Nije slučajno da je ratni komandant odbrane Žepe, rahmetli pukovnik Avdo Palić onako lahko otet u Žepi pred očima ukrajinskog bataljona“, ističe Huseinović.

Ratna dešavanja i zločini počinjeni u Višegradu, doveli su i do značajne promjene strukture stanovništva. U ovom istočnobosanskom gradu 1991. godine, prema popisu stanovništva živjelo je više od 21.000 stanovnika, od kojih su 63 posto bili Bošnjaci, a 31 posto Srbi.

Posljednji popis stanovništva iz 2013. godine pokazao je kako se broj stanovnika u Višegradu prepolovio, te da ih tu sada živi oko 10 hiljada. Nacionalna struktura nakon ratnih dešavanja od 1992.-1995.godine je potpuno izmijenjena. Trenutno živi deset hiljada stanovnika manje, 10 posto je Bošnjaka i 87 posto Srba.

U Rusiji Kozaci imaju svoj novac

Interesantno je da još 2015. godine Rusko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv grupe iz Sankt Peterburga, koja je počela da štampa svoj novac, s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Riječ je o grupi koja se naziva Kozačka pravoslavna unija Irbis, a koja već nekoliko dana koristi ovu monetu. Štampa se u nekoliko apoena, a najmanji je jedan groš, koji iznosi oko 100 rubalja. Navodno su u promet pustili više od dva miliona novčanica u roku od samo nekoliko dana, prenio je BBC.I dok se na nekim novčanicama nalazi lik Vladimira Putina, druge novčanice krasi lik Andreja Poljakova, šefa ove grupe. On kaže da svoju monetu koriste samo lokalno.

“Kako je novca sve manje, odlučili smo da na ovaj način pomognemo Kozacima. Članovi naše zajednice mogu koristiti ovaj novac za obrazovanje u kozačkom Kadetskom koledžu, mogu njime plaćati popravku kućnih aparata, ali i kupovati proizvode koji se proizvode na našim farmama”, kaže Poljakov.

Comments are closed.

  • Laju89