Rešid Džananović maloljetni dobrovoljac Armije BiH sasvim iskreno o svom ratnom putu. Bravo!

Izmjene Zakona o demobilisanim borcima: Demobilisani borci povratnici dobijat će naknadu, uvedeno pravo i za supruge
17/02/2022
Ratni veterani Slovenije uputili pismo podrške Bosni i Hercegovini
23/02/2022

Rešid Džananović, sarajevski maloljetni borac Armije Republike Bosne i Hercegovine u emisiji  MTV Igman „Sasvim iskreno“ je govorio o svom ratnom putu u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu. U intervjuu je iznio niz detalja akcija, imena, nadimaka iz ratnog perioda što se može vidjeti i čuti danas rijetko. Odlična memorija iako je prošlo 30 godina.

Rešid je iz sarajevskog naselja Pofalići, naselja u Sarajevo podno repetitora Hum. Prva godina agresije na Bosnu I Hercegovinu vezana mu je za Žuč, Kobilju Glavu, Mijatovića Kosu, Smiljeviće,, unutrašnjeg prstena obruča …a kasnije Tresakvice i ostalih područja vanjskog prstena obruča oko Sarajeva i itd. Posebno je pomenuo dosta svojih saboraca, poginulih i živih sa mnogo emocija. Dao je detaljnu priču o oslobađanju Golog brda, akciji povrata rovova na Kobiljoj Glavi nakon što su ih zauzeli pripadnici specijalne jedinice Vojske Jugoslavije. Emisija “Sasvim iskreno”. Prvi dio intrvjua je emitovan u subotu, 19. februara u 20:00 sati, a dok je drugi dio objavljen u nedjelju, 20. februara, u 20:00 sati na MTV Igman. Također, ovaj izuzetni intervju možete pogledati u dva dijela i na youtube kanalu MTV Igman istog dana kada se emisija emituje i na TV kanalu.

Kako je i naveo, Rešid je u završnim pripremama za izdavanje knjiga pod nazivom „Rat u očima dječaka“ uz dosta ratnih priča, dokumenata, fotografija, činjenica.

Maloljetni dobrovoljci kao što je Rešid Džananović su najiskreniji branitelji, borci,  patriote, koji nisu bili tada obavezni, ali su tada imali osjećaj koji je nezamjenjiv koji je njima shvatljiv! U ovom slučaju sarajevska djeca su morala brzo sazriti preko noći, uključivati se u odbranu. A sve da bi se odbranili i preživjeli u opkoljenom Sarajevu…  

U nastavku link na mojem možete pogledati sjajni intervju…

Intervju 1. dio

Intervju 2. dio

Comments are closed.

  • Laju89