Reprezentacija 1. Korpusa ARBiH uzela učešće na malonogometnom turniru u čast 30. godišnjice neovisnosti Republike Slovenije

Šta žele Rusi? O namjerama Moskve u Bosni i Hercegovini. O Zapadu.
14/06/2021
Oboljeli od PTSP-a u USK-u ni danas nemaju svoj registar
30/06/2021

Na desetom tradicionalnom malonogometnom turniru su pozvane se veteranske malonogometne ekipe sa područja ex. Yugoslavije koji održao se 24. Juna 2021. godine. Turnir se odražao u čast 30. godišnjice neovisnosti Republike Slovenije i zauzimanja vojnog skladišta u Zgornjoj Ložnici u okolini Slovenske Bistrice.

Sulejman Muslić  voditelj, kreator i glavni organizator projekta malonogometne sportske ekipe „Reprezentacije 1. Korpusa ARBiH“ je uspješno dirigovao i najboljem svjetlu predstavio „bosance“ kako ih nazivaju domaćini na 10. Tradicionalnom malonogometnom turniru u Sloveniji. U sportskoj delegaciji su učestvovali Mehemed Cero brigadir u penziji, zatim ispred Ministarstva za boračka pitanja KS Osman Smajlović, Predsjednik JOB „Unija Veterana“ KS Ismet Imamović i Predsjednik sarajevskog Kantonalnog udruženja Maloljetnih dobrovoljaca Rusmir Piralić.

Himna Bosne i Hercegovine na otvaranju turnira

Na otvaranju turniru su se obratio ispred Udruženja „VETERAN“ Drago Pristovnik predsjednik općine Slovenska Bistrica. U obraćanju su se zahvalili gostima iz Bosne i Hercegovine na dolasku i podsjetili na drugove, saborce i vremena od prije 30 godina koji su predstvaljali istorijske dane za današnju neovisnu Republiku Sloveniju. Slovenačka organizacija kompletnog sportskog događaja i propratnih aktivnosti kao domaćina je čista desetka!

Realizaciju ovog projekta učešća Reprezentacije 1. Korpusa u Republici Sloveniji  je podržalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo  ispred kojeg se na otvaranju turnira gospodin Osman Smajlović zahvalio domaćinima na pozivu, toplom dočeku, te prenio riječi zahvale i očekivane buduće saradnje Ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića.

Obraćanje predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović

Važno je napomenuti da je značajnu podršku i doprinos dao JOB KS – Jedinstvena organizacija boraca Kantona Sarajevo na čelu sa gospodinom Ismetom Imamovićem.  Inače, JOB “Unija Veterana” je ravnopravna članica Svjetske organizacije “Unije Veterana” World weterans Federation”, a primljena na XX Kongresu “Unije Veterana” svjetske organizacije koja je održana dana 04.12.2000. godine u Parizu.

Učešće na ovom turniru je uzelo i Udruženje boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo (UB-MDRKS) sa Predsjednikom Rusmir Piralić.

Naravno, Redakcija portal VeterenMagazin dala je nesebičan  doprinos u vidljivosti ovog značajnog učešća Reperezentacije 1. Korpusa ARBiH na malonogometnom turniru.

Turnir se održavao na terenu sa umjetnom travom u okviru sportskog kompleksa područne osnovne škole u mjestu Zgornja Ložnica. Ukupno je učestvovalo osam veteranskih ekipa koje su predstvaljale veterane policije, vojske , specijalne policije, Teritorijelne odbrane…

 Na turniru je uzela učešće i bosanskohercegovačka veteranska malonogometna ekipa koja je predstavljala Reprezentaciju 1. Korpusa ARBiH.

Predviđeno je da se malonogometne ekipe budu popinjen po “veteranskim pravilima”. Ekipa treba da ima do 8 igrača starijih od 40 godina, iznimno dva igrača starija od 35 godina. Bosanski igrači koji su učestvovali su iz  udruženja za koje igraju ili imati prijavljeno prebivalište u Kantona Sarajevo za koje igraju – BEZ Izuzetaka! Igrale su se jake i žestoke utakmice u trajanju od osam minuta.

Reprezentacija 1. Korpusa je odigrala taktički i strategijski, te se moglo čiti u slovenačkoj nemaloj publici „Bosanci igraju višak!“ Prva utakmica je očekivano završila nerješenim rezultatom. Što je Bosance ostavilo u daljnoj igri. U drugoj utakmici, jaka veteranska ekipa slovenačkih specijalaca je uspjela nadigrati bh. momčad. Što nije bilo dovoljno za daljni nastavka turnira „bosanaca“… Suđenje na vrhunskom nivou.

Svi sudionici sportskog događaja su bili upoznati i slijedili upute Vlade Republike Slovenije u vezi s prevencijom pandemije viriusa COVID – 19. U skladu s tim,  samo oni koji su imali negativne rezultate na prisustvo Covid infekcije, mogli učestvovati na turniru.

Slovenačko Udruženje „VETERAN“  kao domaćin i organizator 10. Tradicionalnog malonogometnog turnira je super-super dočekalo, organizovalo, ugostilo učesnike turnira. Narvno, u skladu sa tradicijom se posluživala vrlo ukusna hrana i napitci. Za upućune, mobilna kuhinja i „manjerke“.

Hvala Slovenci….do viđenja u Sarajevu!

Reprezentacija 1. Korpusa na prvoj utakmici.

Comments are closed.

  • Laju89