Reportaža RTV Jablanica o izložbi “Sarajevski maloljetni borci” u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi”

Izložba “Sarajevski maloljetni borci“ u muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici od 10.09.- 14.09. 2023.
06/09/2023
Umjetna inteligencija :  UB – MDR KS je organizacija koja promovira Mir te radi na izgradnji Mira u regionu
14/09/2023

Izložba „Sarajevski maloljetni borci“ postavljena je 10. Septembra 2023. godine u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici uz partnerstvo, podršku i sufinansiranje JU „Fond Memorijala KS“ i Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92 -95’  Kantona Sarajevo – (UB-MDR KS) u okviru Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023“ čime želimo dat i svoj doprinos njegovanju kulture sjećanja, pamćenja i „trganja“ od zaborava.

Izložba „Sarajevski maloljetni borci“ autora Azema Heljića na svojih 28 panoa, počinje sa hronološkim prikazom planiranja agresije i opsade, počevši od momenta kada je Republika Bosna i Hercegovina priznata od UN-a 22. maja 1992. godine i ostatak izložbe predstavlja jedan domino efekt posljedica odluke Ujedinjenih Nacija povodom pitanja samoodbrane Republike BiH od ideja onih koji su za cilj imali da rasparčaju domovinu da bi se uklopila u vidike agresora.

Fotografije maloljetnih boraca praćene su tekstom, većinom riječi samih boraca koji su željeli da i sami dadnu vrstu objašnjenja za njihovu odluku da se priključe odbrani Bosne i Hercegovine.

Izložba “Sarajevski maloljetni borci” u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, predstavlja značajnu inicijativu koja spaja kulturnu baštinu, obrazovanje i emocionalnu povezanost. Ona također ističe važnost borbe za demokratiju i ljudska prava koja su zajednička nit koja povezuje različite generacije u Bosni i Hercegovini.

Maloljetni borci iz Sarajeva, slično kao i njihovi vršnjaci iz drugih dijelova međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, suočili su se s izazovima i rizicima rata, ali su ostali predani idealima borbe za pravdu, jednakost i slobodu. Njihov doprinos u odbrani demokratskih civilizacijskih vrijednosti i ljudskih prava tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina svjedoči o borbi protiv tiranije i agresije.

Odbrana svoje domovine od agresije predstavljala je kontinuitet borbe za slobodu i šireg pokreta koji se borio za zajedništvo i jedinstvo unutar Bosne i Hercegovine, slično antifašističkom otporu tokom Drugog svjetskog rata.

Izložba „Sarajevski maloljetni borci“ u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica uz prigodno obraćanje promotora i autora, te susret boračkih organizacija s područja Općine Jablanica, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo i ostalih zainteresiranih građana i boračkih udruženja sa područja Bosne i Hercegovine predstavlja adekvatan način da iskažemo zajedničko opredjeljenje i kontinuirano podsjećanje na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Ova izložba posvećena je fenomenu maloljetnih dobrovoljaca, branitelja, boraca i borkinja, koji su napustili školske klupe kako bi se pridružili linijama odbrane svoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Na početku događaja, prisutnima se obratio Hamdija Hasanović ispred Fonda Memorijala KS, direktorica muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica, Belma Halilhodžić, kratko predavanje na otvorenju izložbe održao je predsjednik Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo, Rusmir Piralić. Nakon predavanja, prisutnima se obratio sekretar udruženja maloljetnih boraca HNK, Moamer Selimić

Inače, izložba kroz 28 panela, sa fotografijama i opisima, prenosi snažnu poruku o hrabrosti i odlučnosti mladih ljudi, istovremeno pružajući dubok uvid u okolnosti surove agresije.

Izložba “Sarajevski maloljetni borci” koja je se održava u okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” otvorena je za posjetioce do 14. septembra 2023. godine, navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Comments are closed.

  • Laju89