Prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić – bosanac od čije vojske su svi strahovali

EUFOR-a u Bosni i Hercegovini se lagano pojačava
05/03/2022
631 godina od smrti prvog bosanskog kralja Tvrtko I Kotromanić
10/03/2022

Najslavniji bosanski kralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić umro je na današnji dan prije 631 godinu, 10. marta 1391. godine. Krunisanje Tvrtka I obavljeno je u Milima kod Visokog. Nakon njegove smrti naslijedio ga je rođak Stjepan Dabiša.

Otac bosanske državnosti uspio je ono što niko nikada nije, osvojio je Dalmaciju, Crnu Goru i pola Srbija…

Prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić. Najvažnija povijesna ličnost, u više stoljetnom kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine, otac njene suverenosti, prvi bosanski kralj, Tvrtko I Kotromanić, Iz bosanske dinastije Kotromanića, iz Srebrenika, je bio potomak po ocu.

Po majci je bio iz hrvatske dinastije Šubić iz Klisa. Po baki Jelisaveti je bio iz srpske dinastije Nemanjića. Ono što nije pošlo za rukom, ni kralju Zvonimiru, ni caru i kralju Dušanu, uspjelo je Tvrtku, da ujedini slavenski jug pod okriljem Bosne. On je uspio da ujedini i Srbiju i Hrvatsku i Dalmaciju pod okriljem Bosne.

Ban i najslavniji bosanski kralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić umro je na današnji dan prije 631 godinu, 10. marta 1391. godine. Krunisanje Tvrtka I obavljeno je u Milima kod Visokog. Nakon njegove smrti naslijedio ga je rođak Stjepan Dabiša.

Historičari za Kulina Bana kažu da je stvorio bosansku državu u pravom smislu i uveo je u Evropu, a Tvrtko I Kotromanić je taj koji je utvrdio, proširio i učinio Bosnu, sve do pada pod osmansku vladavinu 1463. godine, jednom od napriznatijih država u ovom dijelu Europe u političkom, ekonomskom i kulturnom pogledu.

Na prijestolje je došao kao petnaestogodišnjak, ali je bez obzira na godine bio izuetno sposoban. Već kao mladić morao je ulagati ogromne napore.

Nakon što je uspješno odolijevao napadima, Tvrtko I je shvatio da i sam mora poći u protivnapad, pa je krenuo u napad prema današnjoj Crnoj Gori i osvojio sve do Kotora. Zatim je krenuo prema Srbiji i osvojio današnji Sandžak kada se i proglasio kraljem Srbije. Njegova titula pokazuje osnov po kojem je postavio legitimno pravo na upražnjenu srpsku krunu: kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju.

Tvrtko I se 1374. godine oženio ugarskom princezom Dorotejom, kćerkom vidinskog bugarskog cara Sracimira.

Poslije bitke na Kosovu, Tvrtko, kao pobjednik, pojačava pritisak na Dalmaciju, tako da su mu se 1390. godine pokorili gradovi Split, Trogir, Šibenik i otoci Brač, Hvar i Korčula. U intitulaciji se nakon toga naziva kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja.

Comments are closed.

  • Laju89