Prva bh. haubica

Bh. namjenska industrija proizvela prvu domaću pušku i pištolj
01/01/2020
Izložba Lično – heroji mira
01/01/2020

Kompanija Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) razvila je prototip prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici, oružju koje je gotovo u potpunosti bh. proizvod.

Zanimljivo je da se u lokalnim medijima ove sedmice navode dva tipa haubica, H-155 mm i H-122 mm, dok se ranije spominjao samo H-155.

Riječ je o prvom modernom artiljerijskom oružju proizvedenom poslije rata u našoj zemlji – samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara.

Riječ je o oružju velikog dometa koje je skoro u potpunosti bh. proizvod, osim kamiona i računarske opreme za navođenje.

Nakon probnih testiranja, za sada nije jasno gdje će biti obavljena glavnina daljnjeg testiranja haubice. Jedini pogodan teren u BiH je vojni poligon u Glamoču. Druga opcija je transport haubice i testiranje u inozemstvu, piše Avaz.

Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milion maraka, 20 posto jeftinije od konkurencije. Haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.

Comments are closed.

  • Laju89