Protesti bh. dijaspore širom Evrope: “Ne damo Bosnu”

U Briselu centralni događaj mirovnih protesta bh. dijaspore zbog aktuelne političko-sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini
10/01/2022
Europarlamentarka Tineke Strik na mirovnim protestima bh. dijaspore u Briselu je poručila da se Dodik mora zaustaviti!
10/01/2022

Stotine bh. građana ispred evropskih institucija s porukom tamošnjim političarima da ne zanemaruju mogućnost novih sukoba u Bosni i Hercegovini. “Ne damo Bosnu, tamo ima mjesta za sve”, odjeknulo je na Trgu Shuman u Briselu.

“Bosnu i Hercegovinu niko neće pocijepati, a onaj ko pokušava završit će na kraju u zatvoru kao i presuđeni ratni zločinci Karadžić koji je isto tako pokušao, Mladić, Plavšić, Krajišnik. Bolje im je da se ne igraju, mi jednostavno ne damo našu državu i nećemo stati više, nećemo ni rat naravno, ja sam logoraš, ja sam svašta prošao u ratu”, kazao je Satko Mujagić, jedan od organizatora protesta u Briselu.

Ono što žele jesta da skrenu pozornost međunarodne zajednice na vjerovatno i najveću poslijeratnu krizu u BiH, kažu.

Skup u Briselu su podržali europarlamentarci Thomas Waitz i Tineke Strik. Bolno je i traumatično kako su Bosanci i Hercegovci 90-tih bili prepušteni sami sebi, to se više ne smije ponoviti, naglasila je europarlamentarka Strik.

“Ne želimo povratak u prošlost, želimo da gledamo u budućnost, želimo jedinstvenu državu, želimo demokratiju, ravnopravnost za sve i želimo da naša lijepa zemlja bude poznata po lijepim stvarima a ne da se uvijek priča o ratu”, kazala je Ajla Nuhbegović, jedna od organizatorica protesta.

Comments are closed.

  • Laju89