Principova spomen-ploča poklonjena Hitleru

Mudrosti o nama – Charles Bukowski
24/01/2021
Operacija Barbarossa – nacistička invazija na Sovjetski Savez
24/01/2021

Regionalni mediji objavili su arhivsku fotografiju Adolfa Hitlera kako posmatra spomen-ploču Gavrilu Principu koja mu je poslata iz okupiranog Sarajeva.

Na crno-bijeloj fotografiji koju je navodno načinio Hitlerov službeni fotograf Hajnrih Hofman, autor više od dva miliona fotografija nacističkog vođe, vidi se Hitler i ispred njega spomen-ploča s natpisom

Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28) juna 1914 Gavrilo Princip, pripadnik organizacije Mlada Bosna, ubio je 28. juna 1914. u Sarajevu austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Taj atentat poslužio je Austrougarskoj za ultimatum Srbiji i napad na nju, čime je počeo Prvi svjetski rat. Tvrdi se da je fotografija snimljena na Hitlerov rođendan, 20. aprila 1941., u vagonu specijalnog voza koji je u to vrijeme stajao na slijepom kolosjeku pruge Beč-Grac, kod mjesta Menihkirhen. Nacistička vojska ušla je u Sarajevo 17. aprila 1941., a skidanje ploče zabilježeno je i filmskom kamerom.

Comments are closed.

  • Laju89