Predstavljena inicijativa za dodjelu odlikovanja bivšim maloljetnim dobrovoljcima Demokratskoj Fronti(DF)

Svečano otvoreno spomen-obilježje zaustavljanja tenkova na granici Širokog Brijega i Mostara na dan 7. Maja 1991 godine
07/05/2020
SDP BiH daje punu podršku inicijativi za odlikovanja bivših maloljetnih dobrovoljaca
15/05/2020

UB-MDRKS na čelu sa Predsjednikom Rusmir Piralić, Sekretar Sibel Sarić i Potpredsjednik Mirsad Durmo su održali vrlo konstruktivan sastanak u prostorijama Demokratske Fronte(DF) sa federalnim zastupnicima DF-a Alma Kratina, Mustafa Hrivić, Mara Đukić i Hajrudin Žilić gdje je bila tema inicijativa o odlikovanjima bivših maloljetnih dobrovoljaca.

Tema sastanka je, pored predstavljanja programa, rada i problematike sa kojima se susreću članovi Kantonalnog udruženja maloljetenih dobrovoljoca(UB-MDRKS), je i aktuelna incijativa da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje npr. „Zlatni ljiljan“, „Srebreni štit“ ili slično odlikovanje čime bi se zadovoljili svi zakonski uslovi u zasluženom rješavanju i priznavanju maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branioca.

Parlametarci su nakon informisanja i prezentiranja od strane članova Upravnog odbora UB-MDRKS, iskazali izuzetno razumjevanje i shvatanje stanja i statusa u kojem se nalaze bivši maloljetni borci na području kompletne Bosne i Hercegovine. Trenutno u Bosni i Hercegovini postoje zakoni koji tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite a u koja bi se mogla inkorporirati potrebna rješenja za bivše maloljetne dobrovoljce.

Prema riječima federalnih zastupnika ova inicijativa za dodjelu odlikovanja je došla na pravo mjesto, te da će u narednom periodu biti prezentovana na Komisiji za boračka pitanja koja će odlučiti u cilju rješavanja ovog pitanja. Kao jedna mogućnost i način rješavanja je donošenje ili dopunjavanje Uredbe o odlikovanjima koja bi detaljnije riješila ovo goruće pitanje. Maloljetni dobrovoljci, borci, branioci, vojnici su iskrene patriote i najbolji sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, i koji zaslužuju da im se ovo društvo oduži na adekvatan način.

U daljem periodu je navedeno da bi se ovo pitanje trebalo biti inkorporirano u novi borački jedinstveni Zakon koji bi obuhvatio i tretirao sve boračke kategorije na sistemski način a na kojem se već uveliko radi i priprema.

Važno je istaći da je ovo prvi sastanak UB-MDRKS sa nekom od političkih opcija u Bosni i Hercegovini i da je Demokratska fronta(DF) jedina stranka koja je do sada prihvatila i organizovala sastanak sa našim udruženjem.

Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS) iskazuje zahvalnost Demokratskoj fronti (DF) na prijemu, razumjevanju i odvojenom vremenu za upoznavanje sa stanjem i statusom bivših sarajevskih maloljetnih boraca i kao i svih ostalih maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branioca Bosne i Hercegovine.

Ilustracije radi, u Hrvatskoj na Međunarodnoj konferenciji u Pakracu koja je održana 03. maja 2013. Godine hrvatska država je vrlo jednostavno riješila status maloljetnim dobrovoljcima i maloljetnim učesnicima rata u Hrvatskoj. Maloljetni dobrovoljci su u Hrvatskoj dobili čin kao i odlikovanje zbog čega imaju veoma dobra dodatna prava kao tamošnji učesnici rata. Oni su ovo dobili kao pripadnici braniteljske populacije za svoj doprinos u odbrani zemlje. Dobili su legalnu nagradu u vidu odlikovanja i čina, a to što su se dobrovljno uključili i kao maloljetni branili državu to je njihov doprinos i glavni razlog za ovu državnu nagradu. Ako neko maloljetan stupi u bilo koju državnu armiju on postaje legalan vojnik te države i zbog toga on ima prava kao vojnik u zakonu koji obuhvata prava vojnika iz rata. Tako bi u Bosni i Hercegovini, na isti način maloljetni dobrovoljac kao pripadnik Armije BiH dobio priznanje za svoje učešće u ratu i na taj način se ne bi nigdje povrijedio ustav, međunarodno pravo ili međunarodne konvencije. Ovo odlikovanje sa sobom povlači i mjesečnu finasijsku naknadu što bi uveliko riješilo status maloljetnih dobovoljaca.

Nezvanični i neslužbeni podatak da je oko 7000 maloljetnika učestvovalo i angažovano u ratu u Bosni i Hercegovini govori o ozbiljnosti ovog fenomena. U Kantonu Sarajevo se procjenuje da je bilo do hiljadu maloljetnih boraca. Također ne postoje službeni podaci o njihovoj starosti i spolu. Ipak, činjenica je da nam je prekinuto djetinjstvo, sa trajnim traumama i normalnim mladalačkim razvojem. Prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke u ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u ovom ratu.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže inicijative da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje čime će se vratiti čast, ponos, dignitet maloljetnom dobrovoljcu, borcu, branitelju.

UB-MDR KS broji preko 300 aktivnih članova u Kantona Sarajevo, te preko 200 registrovanih pasivnih članova, UB-MDR KS je najbrojnije Udruženje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo koje ima puno legitimno pravo da zastupa interese svojih članova i jedino je udruženje koje ima puni legitimitet za zastupanje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo, u cilju rješavanja nagomilanih problema maloljetnih boraca koji nisu riješeni ni nakon dvije decenije od završetka agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, sve te tada mlade generacije 1972, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 su poprilično iznijele rat i to u najvećem postotku završili u jurišnim, udarnim, manevarskim, izviđačkim, diverzantskim, lahkim jedinicama. Punoljetstva su slavili na inim brdima, tranšejama, rupama…

Comments are closed.

  • Laju89