Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković: Punog srca podržavam inicijativu za odlikovanja maloljetnih dobrovoljaca

Sarajevski borci mlađi od 57. godina dobili pravo na egzistencijalnu naknadu za vrijeme nezaposlenosti
18/05/2020
Godišnjica prijema BiH u UN
22/05/2020

UB-MDRKS u sastavu predsjednik Rusmir Piralić, sekretar Sibel Sarić, predsjednik Skupštine Kemal Šalaka, potpredsjednik Mirsad Durmo i predsjednik Kluba Stari Grad Elmir Husić su održali danas ugodan i konstruktivan sastanak u prostorijama stranke Narod i Pravda u Sarajevu sa predsjednikom stranke Elemedinom Konakovićem.

Pored predstavljanja programa, rada i problematike sa kojima se susreću članovi Kantonalnog udruženja maloljetenih dobrovoljaca (UB-MDRKS) tema razgovora je bila aktuelna incijativa da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje npr. „Srebreni štit“ ili slično odlikovanje čime bi se zadovoljili svi zakonski uslovi za rješavanje i zasluženo odlikovanje maloljetnih dobrovoljaca, boraca. Navedeno je i da je prema službenim statistikama 55 bivših maloljetnih boraca na području Kantona Sarajevo ostalo bez posla uzrokovano pandemijom Covid-19…navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Predsjednik Narod i Pravda Elemedin Konaković je nakon informisanja i prezentiranja dosadašnjeg rada, realizovanih projekata i mirovnih inicijativa od strane članova Upravnog odbora UB-MDRKS, iskazao izuzetno razumjevanje i shvatanje stanja i statusa u kojem se nalaze bivši maloljetni borci na području kompletne Bosne i Hercegovine. Punog srca podržavam inicijativu za odlikovanjem bivših maloljetnih dobrovoljaca iz proteklog rata u Bosni i Herecgovini, rekao je predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković. Nesebično je predložio i iskreno ponudio pomoć u bilo kojem pogledu, naročito u vidu angažovanja pravnog tima i eksperata u dijelu pravnog Inicijative za odlikovanja maloljetnih dobrovoljaca.

Prema riječima predsjednika Elemedina Konakovića ova Inicijativa o odlikovanjima maloljetnih dobrovoljaca je jedna o najboljih boračkih Inicijativa u protekom poslijeratnom periodu, te dodao da će predstavnici njegove stranke ovu inicijativu podržati na Komisiji za boračka pitanja federelnog parlamenta. Kao jedan od puteva i načina rješavanja je donošenje ili dopunjavanje Uredbe o odlikovanjima koja bi detaljnije riješila ovo goruće pitanje ili kroz manje izmjene i dopune u Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica. Istaknuta je važnost podnošenja zajedničke inicijative za rješavanje ovog 25-godišnjeg i pomalo zaboravljenog društvenog pitanja, navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Maloljetni dobrovoljci, borci, branioci, vojnici su iskrene patriote i najbolji sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, i koji zaslužuju da im se ovo društvo oduži na adekvatan način. Važno je istaći da je ovo prvi zvanični sastanak UB-MDRKS sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine gdje se u ugodnoj i dobrodošloj atmosferi razgovaralo o svim teškim životnim pitanjima koji muče, kako maloljetne dobrovoljce tako i kompletno bosnaskoherecegovačko društvo. Udruženje boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS) iskazuje zahvalnost Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine na prijemu, razumijevanju i odvojenom vremenu za upoznavanje sa stanjem i statusom bivših sarajevskih maloljetnih boraca kao i svih ostalih maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branioca Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju UB-MDRKS.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92. – 95 Kantona Sarajevo poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže inicijativu da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje čime će se vratiti čast, ponos, dignitet maloljetnom dobrovoljcu, borcu, branitelju. Ilustracije radi, u Hrvatskoj na Međunarodnoj konferenciji u Pakracu koja je održana 03. maja 2013. godine hrvatska država je vrlo jednostavno riješila status maloljetnim dobrovoljcima i maloljetnim učesnicima rata u Hrvatskoj. Maloljetni dobrovoljci su dobili čin kao i odlikovanje zbog čega imaju veoma dobra dodatna prava kao tamošnji učesnici rata. Oni su ovo dobili kao pripadnici braniteljske populacije za svoj doprinos u odbrani zemlje. Dobili su legalnu nagradu u vidu odlikovanja i čina, a to što su se dobrovljno uključili i kao maloljetni branili državu to je njihov doprinos i glavni razlog za ovu državnu nagradu. Ako neko maloljetan stupi u bilo koju državnu armiju on postaje legalan vojnik te države i zbog toga on ima prava kao vojnik u zakonu koji obuhvata prava vojnika iz rata.

Tako bi u Bosni i Hercegovini, na isti način maloljetni dobrovoljac kao pripadnik Armije BiH dobio priznanje za svoje učešće u ratu i na taj način se ne bi nigdje povrijedio ustav, međunarodno pravo ili međunarodne konvencije. Ovo odlikovanje sa sobom povlači i mjesečnu finansijsku naknadu što bi uveliko riješilo status maloljetnih dobovoljaca. Nezvanični i neslužbeni podatak da je oko 7000 maloljetnika učestvovalo i angažovano u ratu u Bosni i Hercegovini govori o ozbiljnosti ovog fenomena. U Kantonu Sarajevo se procjenuje da je bilo do hiljadu maloljetnih boraca. Također, ne postoje službeni podaci o njihovoj starosti i spolu. Ipak, činjenica je da nam je prekinuto djetinjstvo, sa trajnim traumama i onemogućen normalni mladalački razvoj.

Prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke o ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u ovom ratu. Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92. – 95 Kantona Sarajevo poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže inicijative da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje čime će se vratiti čast, ponos, dignitet maloljetnom dobrovoljcu, borcu, branitelju. UB-MDR KS broji preko 300 aktivnih članova u Kantona Sarajevo, te preko 200 registrovanih pasivnih članova. UB-MDR KS je najbrojnije Udruženje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo koje ima puno legitimno pravo da zastupa interese svojih članova i jedino je udruženje koje ima puni legitimitet za zastupanje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo, u cilju rješavanja nagomilanih problema maloljetnih boraca koji nisu riješeni ni nakon dvije decenije od završetka agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, sve te tada mlade generacije 19774. 75. 76. 77. 78. 79. 80. su poprilično iznijele rat i to u najvećem postotku završili u jurišnim, udarnim, manevarskim, izviđačkim, diverzantskim, lahkim jedinicama. Punoljetstva su slavili na inim brdima, tranšejama, rupama… navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Comments are closed.

  • Laju89