Počela isplata januarske egzistencijalne naknade sarajevskim nezaposlenim demobilisanim braniocima

Ministar Osmanović u “Službi za zapošljavanje KS” dogovorio kreiranje posebnih mjera za zapošljavanje boračke populacije
11/02/2021
Dan oslobođenja Mostara
14/02/2021

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu egzistencijalne naknade za januar 2021. godine nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina.

Korisnici sredstva na računima mogu očekivati od ponedjeljka, 15. februara 2021. godine, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine njihovog rasknjižavanja.

Prema obračunu za januar ovo pravo je ostvarilo 2.996 lica, koliko su ih i općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec bit će isplaćeno 641.645 KM za redovne i dio retroaktivnih isplata.

Iz Ministarstva ponavljaju kako će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti i retroaktivne pripadajuće iznose.

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci.

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se još nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima.

Iz Ministarstva pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati – netačan iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnih iznosa i slično da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi greška bila otklonjena u narednom obračunu.

Također podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za boračko-invalidsku zaštitu svaku promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak, a koja se tiče zaposlenja, ostvarivanja prava na penziju i slično.

Sve ovo korisnik je dužan prijaviti kako ne bi došlo do neosnovane isplate, jer u slučaju da do nje dođe korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.

Comments are closed.

  • Laju89