Pismo zagrebačke Ane Frank

Amra Šabić-El-Rayess od opkoljenog Bihaća do Columbia University New York
24/01/2021
Mudrosti o roditeljstvu
24/01/2021

Lea Deutsch, mala glumica, koja je poslije umrla u stočnom vagonu na putu u Aušvic, sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća obratila se upravi Narodnog kazališta u Zagrebu. Pošto je moja mama rekla da ću još ovu sezonu igrati, to ću još držati. A druge sezone neću više igrati. Tražite si drugu curicu. Ja neću više igrati zato jerbo me preveć gnjave na probama. Srdačno Vas pozdravlja Lea Deutsch.

Poruka je napisana na memorandumu i sa žigom advokatske kancelarije njenog oca Stjepana Deutscha. Kako je Pavao Cindrić napisao u biografskoj knjizi Lea Deutsch zagrebačka Anne Frank: Stjepan je bio zanimljiv, vrlo društven tip, opsjednut fotografijom i pozorištem. Družio se s Titom Strozzijem, koji mu je predložio da talentiranu Leu upiše u dječje pozorište.

Prvu ulogu odigrala je s pet godina u tadašnjem Velikom pozorištu. Nakon te premijere Freudenreichovih Graničara u kojima je Lea glumila Prisku, Marija Ružička Strozzi zapisala je kako “još nije srela tako malo stvorenje koje s tolikom uvjerljivošću i neposrednošću glumi i govori svoje pozamašne tekstove.

Branko Ivanda, reditelj koji je njenu životnu priču pretočio u film, za potrebe svog filma Lea i Darija godinama je pažljivo istraživao što se to tačno događalo u njenom životu. Za konkretno pismo upravi zagrebačkog HNK, kako je rekao, nije čuo. Nakon što je 1941. godine uspostavljena NDH, odmah su doneseni rasni zakoni kojima se Jevrejima zabranjuje nastupanje u javnom životu, vođenje privatnih poslova, a ubrzo su počele i zapljene imovine. Jevreji su morali napustiti sjeverni dio Zagreba jer im je ondje bilo zabranjeno stanovati, a nisu smjeli posjećivati kafane, pozorišta, kina, voziti se javnim prijevozom niti odlaziti na kupalište.

U nadi da će izbjeći progon porodice Deutsch prešla je na katoličanstvo kao što su to učinili i mnogi drugi. Lea je uprkos tome izbačena iz Pozorišta. Naime, zakonskom odredbom o zaštiti narodne i arijevske kulture hrvatskog naroda iz 1941. godine Jevrejima je bilo zabranjeno učestvovanja u kreiranju kulturnog života zemlje.

Ustaške vlasti naložile su u noći na 3. maja 1943. godine hapšenje svih Jevreja u Zagrebu koji su dotad uspješno izbjegavali zloglasne logore njih 1.700, uključujući Leu Deutsch, njenu majku i mlađeg brata Sašu.U stočnom vagonu, zajedno s još 65 ljudi, deportirali su ih u Aušvic. Lea je imala 16 godina. Umrla je za vrijeme transporta, a njena majka i brat poživjeli su dovoljno dugo da iskuse strahote nacističkih logora.

Njen otac se spasio jer se sakrio na zaraznom odjelu u Bolnici sestara milosrdnica. Stjepan Deutsch umro je 1959. godine u Zagrebu i pokopan je na jevrejskom dijelu groblja na Mirogoju. Na njegovu grobu je i Leina slika…

Comments are closed.

  • Laju89