Peace Club – MDR KS: Mir je neprocjenjiv! Znamo šta je Rat!

Artificial intelligence: UB – MDR KS is an organization that promotes peace and works to build peace in the region
14/09/2023
UB-MDR KS predložio – Danijela Kristić uputila zastupničku Inicijativu – Služba za zapošljavanje KS prihvatila = uposleno više od 35 maloljetnih demobilisanih boraca
10/10/2023

Peace Club – MDR KS: Sretan Međunarodni dan Mira

Međunarodni dan mira se obilježava 21. septembra još od 1981. godine, kada je uspostavljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Peace Club“ – MDR KS čine članovi Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo (UB MDR KS) koji je u protekloj deceniji djelovao na putu izgradnje mira, povjerenja predstavljao mirovne inicijative, pružao ruku kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.

Bivši Sarajevski maloljetni borci kroz „Peace Club“ MDR KS na svom kontinuiranom mirovnom putu podsjećaju da se mir u Bosni i Hercegovini nikada ne treba uzeti zdravo za gotovo, za Mir se treba „boriti“ svakodnevno!

PEACE CLUB – Sarajevski maloljetni borci

Kroz najbolje evaluirani projekta u sklopu platforme „Dijalog za budućnost“ koju implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO „Djeca rata – djeci mira“ a realizovan u saradnji sa Fondacijom Krila nade, a u sklopu partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine su poslane snažne poruke važnosti mira, stanja mira u društvima ex. Jugoslovenskih republika.

Jedan od osnovnih ciljeva naših sesija, radionica je upravo da djeca sama prepoznaju vlastitu ulogu koju imaju u procesima izgradnje mira u svojim užim i širim zajednicama, te da ih osnažimo da se uspješno nose sa preprekama i poteškoćama na putu izgradnje mira”

Jedan od glavnih ciljeva projekta „Djeca rata – djeci mira“ je bio da se kroz niz interaktivnih radionica, predavanja i drugih, projektom predviđenih aktivnosti, koje su pored stručnog tima, moderirali pripadnici udruženja maloljetnih dobrovoljaca otvoreno razgovara sa mladima, o svim negativnim posljedicama nasilnog načina rješavanja konflikta i važnosti izgradnje zajedničkog povjerenja, kao temelja za bolji i kvalitetniji suživot.

„Peace Club“ je jedan od klubova Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo (UB MDR KS) i prredstavlja pozitivna uloga bivših maloljetnih boraca u osnaživanju mladih zapadnog Balkana na putu izgradnje mira, kroz dijalog i razvoj kritičkih mišljanja.

„Peace Club“ MDR KS kontinuirano podjeća na ponekada zaboravljenu, apsolutnu važnost i vrijednost stanja mira i života u miru koju treba prenositi mladima radi naše mirne, uspješne, prosperitetne budućnosti, navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo (UB MDR KS).

Comments are closed.

  • Laju89