Online izložba fotografija “Pod opsadom” fotografa Massima Sciaccae

Kadet Emir Ramić diplomirao na Royal Air Force akademiji Cranwell
06/05/2021
Dan džamija – spomen na rušenje Ferhadije u Banjoj Luci, 7. maja 1993.
07/05/2021

Večeras će u 21 sat, na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS, biti će emitovana posljednja ovogodišnja online izložba fotografija u okviru 26. Izdanja Modula Memorije.

U pitanju je rad pod nazivom “Pod opsadom” jednog od najznačajnijih živućih italijanskih fotografa Massima Sciaccae. Ove fotografije su nastale u period opsade Sarajeva 1993. i 1994. godine.

Povodom ove izložbe, Sciacca je napisao kratko pismo: “Sažeti u nekoliko riječi moje iskustvo iz Sarajeva nije lako. Kada sam prvi put stigao u grad, 1993. godine, opsada je već trajala više od godinu dana. Prošla je prva teška zima i nakon strašnog proljeća obilježenog masakrima, tog ljeta rat je na nekoliko dana stao. Ljudi su se bojažljivo vraćali na ulice, lutali tražeći esencijalne stvari i trudili se, koliko god je to bilo moguće, vratiti osjećaj “normalnog života”, uprkos mnogim užasnima svakodnevnice u kojima su živjeli i kojima su bili svjedoci.

Fotografisao sam svakodnevni život tih dana, šetajući s jedne strane grada na drugu, pokušavajući razumjeti ono što se dogaća, sastajući se i razgovarajući s ljudima. Mnogo sam fotografisao i djece. Neki su se igrali ispred svojih domova, drugi su osiguravali drvo ili vodu za svoje porodice. Jedna stvar im je svima bila zajednička, nešto što je snažno izbijalo čak i iz njihovih pogleda, a to je bilo dostojanstvo.

Vidio sam bol, ali i sreću. Snažan otpora koji sam tih dana osjetio kod građana i građanki Sarajeva duboko me dirnuo i to je postao glavni razlog zašto sam se godinu dana kasnije vratio, u pokušaju da nađem više odgovora na moja pitanja. Ovaj put, zima 1994. godine, želio sam prodrijeti dublje u sam život grada i fotografisati preživjelu dušu Sarajeva.

To iskustvo mi je promijenilo život. Upoznao sam i fotografisao mnoge ljude. Neki od njih postali su mi tada bliski prijatelji i još uvijek jesu. Neki više nisu sa nama, ali još uvijek postoji snažna veza između nas. Ono što smo zajedno doživjeli bilo je i ostalo nezaboravno. Od tada sam se sve češće vraćao u Sarajevo. Ono je još uvijek dio moga života. I uvijek će biti.”

Massimo Sciacca rođen je u Italiji 1965. Godine. Dokumentarnom fotografijom se bavi od ranih 90-ih, fokusirajući svoj rad uglavnom na društvene i geopolitičke teme. Kao fotoreporter bio je svjedok dramatičnih istorijskih događaja, poput početka rat u bivšoj Jugoslaviji, opsada Sarajeva i sukob na Kosovu. Fotografisao je krizu na Istočnom Timoru i avganistanski rat.

Nagrađen je sa World Press nagradom 1998. godine, a realizovao je nekoliko reportaža u različitim zemljama poput Hong Konga, Filipina, Francuske Polinezije, Južne Amerike, SAD-a i Afrike… Njegov rad objavljen je u nekoliko časopisa i novina. Od 2008. godine dio je osoblja Agencije Prospekt Photographers. Posljednjih godina uglavnom radi između Evrope i Južne Amerike. Živi i radi u Bologni, u Italiji

Comments are closed.

  • Laju89