Obnovljeno 100 metara sarajevskog „Tunela spasa“

Hamdija Pozderac – Partizan, ratnik, naučnik
07/04/2022
? ??????????????? ???? ????? ?????????? ???????????? ??????? ????? “??????????? ??? ???????”
07/04/2022

Otvoreno 100 metara revitalizirane tunelske cijevi „Tunela spasa“ koji je značio život za opkoljene građane Glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka rata, prilikom renoviranja aerodromske piste 1997. godine urađen je betonski plašt koji je zaštitio tunelsku cijev “Tunela spasa” u cijelosti. Kako JU “Fond Memorijala KS” upravlja i tunelskom cijevi odlučeno je da se uradi revitalizacija 100 metara Tunela i otvori za posjete.

„Revitalizacijom dodatnih 100 metara ovog tunela, dobili smo priliku da još upečatljivije podsjetimo naše buduće generacije o značaju ovog objekta, te njegujući kulturu sjećanja govorimo o snazi jednog naroda. Ovaj narod nije imao priliku da bira, njemu je nametnuto da preživljava. A ovaj tunel je simbol tog preživljenog straha. Preživjeti gubitke poput naših, znak je hrabrosti i emanet budućim naraštajima da čuvaju skupo plaćenu slobodu,“ poručio je u svom obraćanju Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Svi elementi revitalizirane cijevi urađeni su prema nacrtima iz 1993. godine. Postavljene su replike konstruktivnih elemenata (drvene grede od kojih je originalni dio tunela građen sa butmirske strane). Postavljene su šine koje su služile za prijevoz kolica, PTT kabl, kabl za prijenos električne energije visokog napona, cijev za naftu, rasvjeta i svi elementi kakvi su se nalazili u orginalnom Tunelu.

“Tunel spasa nudi jedno posve autentično iskustvo, koje približava i čini opipljivim snalažljivost i želju za životom građana Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Današnje otvaranje revitaliziranih 100 metara tunelske cijevi je značajno ne samo zbog nove ponude posjetiteljima, već zbog toga što je ulaganje u otvaranje originalnog dijela Tunela, ulaganje u kulturu sjećanja i pamćenja o dešavanjima u Bosni i Hercegovini tokom 1992. – 1995. i istinu koja se prenosi ne samo građanima Bosne i Hercegovine već i posjetiteljima iz cijelog svijeta,” izjavio je direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić.

U podzemnom prostoru ispred ulaza u revitalizirani Tunel, nalazi se muzejska postavka posvećena graditeljima Tunela spasa. Postavku čine izložba “Oni su Tunel” sa fotografijama i imenima učesnika izgradnje Objekta D-B, te eksponati korišteni za izgradnju, kao i autentični snimci nastali za vrijeme izgradnje Tunela.

Ovaj projekat će donijeti sasvim novo iskustvo svima koji nisu u ratu prolazili kroz “Tunel spasa”, a onima koji su prolazili će vratiti sjećanja na te trenutke.

Podsjećamo da je do 11. aprila, ulaz u Tunel spasa besplatan za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.

  • Laju89