Obilježen Dan Veterana Kantona Sarajevo: “Teško stečenu slobodu branimo i danas”

Sarajevski maloljetni borci – Hiking Club MDR: Osvojili smo Drstvu!
04/11/2023
Sarajevski maloljetni borci: Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine
23/11/2023

Svečanom akademijom u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine večeras, 15. novembra, obilježen je Dan veterana Kantona Sarajevo, koji se sada već tradicionalno obilježava u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana KS.

Večerašnja manifestacija bila je prilika da se oda priznanje hrabrim braniteljima koji su nepokolebljivog duha devedesetih godina branili i odbranili domovinu.

“Slobodu koju su tada stekli, mi branimo i danas”, riječi su ministra Osmanovića, koji se večeras obratio prisutnima.

“Zahvalan sam što mogu danas da stanem ispred svih vas i čestitam vam vaš dan, koji bi trebao da se obilježava na način koji ste to vi i zaslužili. Ovaj dan mora i treba da se uvede kao neradni dan, jer u suštini i jeste na nivou praznika koji se kao takvi i obilježavaju. Pokažimo da su nam važni naši branitelji, kao što to pokazuju i Sjedinjene Američke Države koji slave svoje veterane, i slave njihov dan. Dragi naši veterani, hvala vam za suverenitet, slobodu koju časno branimo i danas, jer ona nije stanje, ona je radnja. Kako sam čuo ove tužne stihove numere ‘Što te nema’, postao sam i umnogome emotivan, sjetivši se onih koji danas nisu s nama da zajednički obilježavamo ove datume. Neka je našim šehidima i poginulim braniteljima vječna slava i rahmet, a veliko hvala za sve što su nam ostavili u emanet. Upućujem vam iskrene čestitke povodom Dana veterana, i nadam se da ćemo u budućnosti imati i slobodan dan, na današnji datum”, istakao je ministar Osmanović.

Povodom večerašnje manifestacije ministru je uručena i Povelja veterana Kantona Sarajevo za doprinos u radu udružnja Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana KS.

Jedinstvena organizacija boraca Kantona Sarajevo registrovana je 13. novembra 1992. godine pod nazivom Unija veterana pokreta otpora grada Sarajeva kao nevladina organizacija koja zastupa interese svih boračkih kategorija. Odlukom Predsjedništva RBiH od 26. februara 1994. godine, izvršena je reorganizacija u Jedinstvenu organizaciju boraca Unija veterana Bosne i Hercegovine, a organizirana je na svim nivoima vlasti, te je ravnopravna članica Svjetske organizacije Unija veterana od 2000. godine.

Comments are closed.

  • Laju89