“Nemojte samo gledati. Udrite gadove. Vadite zarđale puške. Ako budete samo posmatrali, gadovi će nas jednog po jednog ubiti”

Sjećanja – Affan Ramić
19/05/2022
Propali vojni projekti: Soko je trebao proizvoditi avion u rangu sa F-16
25/05/2022

22. maja 1942. godine u Valjevu je obješen Stjepan Filipović. O njegovu herojskom držanju na stratištu svjedoči ova legendarna autentična fotografija: 26-godišnji mladić s partizanskom kapom i omčom oko vrata prkosno i ponosno širi ruke prema nebu te stisnutih šaka viče okupljenoj gomili: "Nemojte samo gledati. Udrite gadove. Vadite zarđale puške. Ako budete samo posmatrali, gadovi će nas jednog po jednog ubiti.

Upravo zbog toga herojskog držanja pred fašistima Filipovićeva se predsmrtna fotografija, u prirodnoj veličini, danas nalazi na ulazu u zgradi Ujedinjenih naroda na East Riveru, kao simbol antifašističke borbe koja je svijetu donijela slobodu.

Tokom kulturne kontrarevolucije koju je HDZ poveo početkom 90-ih godina čim je došao na vlast, opuzenski spomenik svjetski poznatom partizanu Stjepanu Filipoviću – rođenom Opuzencu i Hrvatu – 1991. je miniran i dignut u zrak, a njegovo je ime izbrisano iz kulturne i historijske memorije Opuzena i Hrvatske.

Comments are closed.

  • Laju89