Namjenska industrija Bosne i Hercegovine u 2020 godini nije ostvarila očekivani godišnji rast – blagi pad uzokovan pandemijom virusa Covid-19

Intervju ministra odbrane BiH Sifeta Podžića o najaktuelnijim temama iz odbrambenog resora
10/03/2021
Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine se prvi put u historiji plasirala na Evropsko prvenstvo! Bravooo
10/03/2021

Namjenska industrija BiH pretrpjela je prošle godine snažan pad prihoda na stranim tržištima, o čemu svjedoči podatak da je izvoz smanjen za čak 44,5 miliona maraka u odnosu na godinu ranije.

Kako je “Nezavisnim novinama” potvrđeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH, ova industrijska grana je u 2020. godini ostvarila izvoz od 198.525.304 KM, a 2019. godine on je iznosio 243.045.359 maraka.

Konkretnije, u godini koju je obilježio virus korona ostvarili smo izvoz oružja i municije, te njihovih dijelova i pribora, u ukupnom iznosu od 162.636.214 maraka. Godinu ranije za tu robu smo na inostranim tržištima dobili 212.932.815 maraka.

Izvoz eksploziva i srodne robe je u 2020. godini rastao, te je iznosio 35.889.090 KM, a godinu ranije bio je težak 30.112.544 marke.

Izvoz namjenske industrije je smanjen prema skoro svim partnerima, a najviše prema Saudijskoj Arabiji, za 50.916.816 KM ili 71 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Iako je, dakle, došlo do pada izvoza od 44,5 miliona KM, ocijenjeno je da utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije, nije toliko snažan, mada se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu nije realizovao.

Naime, Adela Vukotić Terek, sekretar Grupacije namjenske proizvodnje u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kaže da je ta industrija godinama unazad bilježila rast, dok je prošle godine zabilježen pad, što je, kako je naglasila, bilo i očekivano, budući da je efekat pandemije bio neizbježan.

Međutim, sudeći prema njenim riječima, sadašnji parametri ukazuju da će ova godina biti znatno bolja.

Turbulentna su vremena. Uz efekte pandemije, ova industrijska grana je senzitivna i na politička zbivanja. Tako da, ako pretpostavimo da će situacija ostati ovakva kakva je danas, odnosno ako ne budemo imali neke velike oscilacije, možemo očekivati rast. Naše kompanije su zaposlile sve svoje proizvodne kapacitete – ocijenila je Vukotić Terek.

Fabrike namjenske industrije većinom se nalaze u FBiH. Nekoliko ih je u i RS.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, naveo je da se, kada je o entitetu RS riječ, ističu “Orao” Bijeljina, “Kosmos” Banja Luka, te Tehnički remont Bratunac.

„Dosta im je bilo otežano poslovanje, ali neke od tih fabrika su imale i zapošljavanje novih radnika. Kada govorimo o FBiH, namjenska industrija je nosilac razvoja FBiH. Smatram da i u RS, ako bi se išlo na rad u skladu sa svojim namjenama, namjenska industrija sigurno ima mogućnost opstanka, zadržavanje postojećih, te zapošljavanje novih radnika“ – rekao je Peulić za “Nezavisne novine”.

Inače, namjenska proizvodnja BiH je koncentrisana na proizvodnju municije, pa tako izvoz ove grupe proizvoda iznosi više od 75 posto, dok se eksploziv (18 posto)  i oružje (šest posto) pojavljuju sa znatno manjim učešćem.

(HAYAT, 10.03.2021)

Comments are closed.

  • Laju89