Najava Izložbe „Sarajevski maloljetni borci“ u Jablanici

Sarajevski maloljetni borci: Odajemo počast i zahvalnost svim borcima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine!
01/09/2023
Da li ste čuli za Boško Buha? Da li znate za Maloljetne dobrovoljce, branitelje, borce?
05/09/2023

Izložba „Sarajevski maloljetni borci“ održati će se 10. Septembra 2023. godine sa početkom u 11:00 sati u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici uz partnerstvo, podršku i sufinansiranje JU „Fond Memorijala KS“ i Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92 -95’  Kantona Sarajevo – (UB-MDR KS) u okviru Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023“ čime želimo dat i svoj doprinos njegovanju kulture sjećanja, pamćenja i „trganja“ od zaborava.

Izložba „Sarajevski maloljetni borci“ autora Azema Heljića na svojih 28 panoa, počinje sa hronološkim prikazom planiranja agresije i opsade, počevši od momenta kada je Republika Bosna i Hercegovina priznata od UN-a 22. maja 1992. godine i ostatak izložbe predstavlja jedan domino efekt posljedica odluke Ujedinjenih Nacija povodom pitanja samoodbrane Republike BiH od ideja onih koji su za cilj imali da rasparčaju domovinu da bi se uklopila u vidike agresora.

Fotografije maloljetnih boraca praćene su tekstom, većinom riječi samih boraca koji su željeli da i sami dadnu vrstu objašnjenja za njihovu odluku da se priključe odbrani Bosne i Hercegovine.

Izložba “Sarajevski maloljetni borci” u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, predstavlja značajnu inicijativu koja spaja kulturnu baštinu, obrazovanje i emocionalnu povezanost. Ona također ističe važnost borbe za demokratiju i ljudska prava koja su zajednička nit koja povezuje različite generacije u Bosni i Hercegovini.

Maloljetni borci iz Sarajeva, slično kao i njihovi vršnjaci iz drugih dijelova međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, suočili su se s izazovima i rizicima rata, ali su ostali predani idealima borbe za pravdu, jednakost i slobodu. Njihov doprinos u odbrani demokratskih civilizacijskih vrijednosti i ljudskih prava tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina svjedoči o borbi protiv tiranije i agresije.

Odbrana svoje domovine od agresije predstavljala je kontinuitet borbe za slobodu i šireg pokreta koji se borio za zajedništvo i jedinstvo unutar Bosne i Hercegovine, slično antifašističkom otporu tokom Drugog svjetskog rata.

Izložba„Sarajevski maloljetni borci“ u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica uz prigodno obraćanje promotora i autora, te susret boračkih organizacija s područja Općine Jablanica, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo i ostalih zainteresiranih građana i boračkih udruženja sa područja Bosne i Hercegovine predstavlja adekvatan način da iskažemo zajedničko opredjeljenje i kontinuirano podsjećanje na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Prisutnima će se obratiti predstavnici  Muzeja „Bitaka za ranjanjenike na Neretvi“, JU Fond Memorijala KS, predstavnici Kantonalnih udruženja iz Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Comments are closed.

  • Laju89