Na današnji dan, prije 645 godina krunisan najveći vladar Bosne – kralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić

Nada Klaić: Tako je Tvrtko obučen sav u svilu i zlato ušao na velika vrata među evropske vladare
26/10/2022
‘Sarajevo Safari’: Dokumentarac o “turistima” koji su navodno plaćali da pucaju na Sarajlije
26/10/2022

Stjepan Tvrtko I Kotromanić je bio bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do smrti 1391. godine. Bosna je u njegovo vrijeme doživjela najveći uspon, a srednjovijekovna država se prostirala na širokom prostoru zapadnog Balkana.

Mnogi su ga svojatali i svojataju, ali istina je da je Tvrtko je bio potomak tri vladarske dinastije – bosanske, hrvatske i srpske. On je sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić, (hrvatske kneževske dinastije Šubića). Tvrtkova baba po ocu je bila Jelisaveta Nemanjić, kćerka srpskog kralja Dragutina. On je bio i jedno i drugo i treće.

Imao je moralno i zakonsko pravo da kaže da je i Bošnjak i Srbin i Hrvat, i to je bilo za vrijeme onog međunarodnog prava odlučujuće važno, jer kraljevstvo dođe u krizu kad nema muškog naslijednika.

Tvrtko je na presto bosanskog bana (vladarska titula) došao iznenada. Vlast je dobio poslije smrti strica Stjepana Drugog Kotromanića, 1353. godine kad je imao 15 godina. Od njega je naslijedio otprilike teritoriju današnje Bosne i Hercegovine sa nešto više primorja – do Metkovića i Stona u današnjoj Hrvatskoj.

U godinama koje su uslijedile, kad je stasao, uspio je da pobjedi u ratu sa moćnim ugarskim kraljem Lajošem Velikim. Time je politički stekao dodatnu snagu.

Njegova burna vladavina koju su obilježili i sukobi sa plemstvom, trajala je oko četiri decenije. Kad je pripojio dio Raške (dio Srbije), Tvrtko se krunisao kralja Bosne, Srba, Dalmacije i Primorja. U to vreme u Srbiji nije bilo muškog naslednika loze Nemanjića, jer je poslijednji srpski car Uroš umro oko 1371.

Bosna je u njegovo vrijeme doživjela veliki uspon i na privrednom planu – gradili su se rudnici, razvijala trgovina i podizali gradovi.

Takodjer je osnovao Herceg Novi gdje mu je prije nekoliko godina podignut i spomenik (rad vajara Dragana Dimitrijevića).

Njegova vladavina poklapa se sa jednom od najzačajnijih bitaka u srpskoj i balkanskoj historiji – Kosovskim bojem. Tadašnji kralj Bosne i Srba nije lično učestvovao u bitci 1389, ali jeste poslao vojsku da pomogne hrišćanskoj strani i zaustavi osvajanja Otomanske imperije. Poslao je bosansku vojsku pod rukovodstvom vojskovođe Vlatka Vukovića (koji je porazio Osmanlije tri godine ranije).

O ovoj velikoj historijskoj ličnosti može se mnogo reći, ali jedno je sigurno, kralj Tvrtko I Kotromanić je duboko uklesan u historiju Bosne i Hercegovine kao i Balkana.

Top of Form

Comments are closed.

  • Laju89