Na današnji dan krunisan je ban Tvrtko I i uspostavljena je Kraljevina Bosna

HATRED WEARS THE FEZ
25/10/2022
Nada Klaić: Tako je Tvrtko obučen sav u svilu i zlato ušao na velika vrata među evropske vladare
26/10/2022

Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva. Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine izbili su nemiri na područjima dalmatinske obale, te je kralj Tvrtko iskoristio tu priliku da pošalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije, te preuzme potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom zajedno sa ostrvima. Na taj način pripojioje Bosni Split, Trogir, Šibenik, te ostrva Brač, Korčulu i Hvar.

26. oktobra 1377. godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna.

Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva. Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine izbili su nemiri na područjima dalmatinske obale, te je kralj Tvrtko iskoristio tu priliku da pošalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije, te preuzme potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom zajedno s ostrvima. Na taj način pripojioje Bosni Split, Trogir, Šibenik, te ostrva Brač, Korčulu i Hvar.

U posljednjem desetljeću svoje vladavine, kralj Tvrtko je bio suočen sa sve češćim interesom Osmanlija za područje Bosne, prvo u jesen 1386. godine, te u ljeto 1388. godine kod Bileće.

Iz bitke na Kosovu Bošnjani se vraćaju bez dramatičnih gubitaka. Poslije Tvrtkove smrti 1391. godine opet nastupa nestabilna politička klima u Bosni, prouzrokovana novim ugarsko-bizantskim rivalstvom koje po ko zna koji put zavađa bosansko plemstvo. Ovo rezultira čestom promjenom bosanskih kraljeva, a i Ugarska također pokušava iskoristiti priliku u svojim pretenzijama na Bosnu.

Comments are closed.

  • Laju89