Mostarac Husaga Čišić 1946. godine jedini glasao protiv usvajanja Ustava Jugoslavije po uzoru na SSSR

Mudrosti Meše Selimovića – Ženu ljubav podmlađuje
31/01/2021
Hrvatski biznismen kupio tvornicu eksploziva “Vitezit”
01/02/2021

Mostarac Husaga Čišić na današnji dan 1946. godine kada je Jugoslavija je proglasila novi ustav po uzoru na SSSR, jedini glasao protiv!

Jedini poslanik koji je 1946. godine glasao protiv Ustava Federativne Narodne Republike Jugoslavije bio je Husaga Ćišić, ugledni Mostarac, intelektualac i političar i osvjedočeni antifašista, iz razloga jer se grb sastojao samo iz 5 buktinja.

U svom ranijem dopisu Predsjedništvu Ustavotvorne skupštine od 18. januara 1946. godine Čišić je sasvim jasno istakao nepravdu koja je nanešena Bošnjacima, jer je po prijedlogu Ustava, Bosna i Hercegovina zasnovana na ravnopravnosti Hrvata i Srba, a bez spominjanja Bošnjaka kao konstitutivnog naroda.

Na Svečanoj sjednici proglašenja Ustava 31. jaunara 1946. godine počelo je usvajanje Ustava po tačkama. Sve je teklo kako se moglo i očekivati – do poglavlja koje je tretiralo nacionalno pitanje. Dizanje ruku bilo je jednoobrazno. „Ima li ko protiv“, pitao je predsjedavajući?

Podignuta je bila samo Husagina ruka! On je glasao protiv.

Da Husein Ćišić nije ništa drugo uradio u svom životu, samo bi to njegovo „zalaganje za šestu baklju u grbu Jugoslavije“, za bosansku nacionalnu baklju, predstavljalo svojevrstan spomenik političkoj mudrosti i našoj kolektivnoj zahvalnosti.

Comments are closed.

  • Laju89