Ministarstvo za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zadovoljno urađenim u 2020. godini

Namjenska industrija BiH će i u pandemiji premašiti plan za 2020
03/12/2020
Children of War to Children of Peace: I wish no child would ever experience what we had experienced!
31/12/2020

U Ministarstvu za pitanja boraca HNK ministar Oliver Soldo održao je 16. decembra 2020. u prostorijama Ministarstva konferenciju za medije na kojoj je informisao o provedenim aktivnostima kroz 2020. godinu.

“Ministar Soldo se osvrnuo na pokazatelje iz izvještaja o završenim javnim pozivima i ostalim programskim aktivnostima koje je Ministarstvo uspješno realizovalo usprkos otežanim uslovima rada tokom pandemije korona virusa (COVID-19) i finansijskim poteškoćama izazvanim posljedicom pandemije.”

“Nakon završenog javnog poziva o dodjeli sredstava za olakšice kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama djeci branilaca za akademsku 2020/2021, na koji se prijavilo 1237 djece branilaca, pozitivno je riješeno 1196 zahtjeva. Posebno ističemo da je među pozitivno riješenim zahtjevima i 108 djece oba nezaposlena roditelja i 453 djece kojim je nezaposlen jedan roditelj, što znači da je ova mjera značajna i konkretna pomoć djeci braniocima.”

“Uvažavajući trenutnu higijensko epidemiološku situaciju, tom prigodom djeci ratnih vojnih invalida kao predstavnicima komponenti HVO i ARBIH simbolično je uručena odluka o pozitivno riješenim zahtjevima.

Programom sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih i nestalih boraca tijekom ove godine zaposleno je ukupno 20 djece , od čega 11 djece VSS i 9 djece SSS. Programom sufinansiranja djece RVI tijekom ove godine uposleno je 14 djece od čega 7 VSS i 7 SSS.

U finalnoj je fazi realizacija Programa pomoći zapošljavanja i samozapošljavanja branilaca za koji je osigurano 300.000 KM a podržano je 13 zadruga, 8 obrta, 69 PPG-ova i 117 branilaca poljoprivrednika.

Kroz ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za oboljele i one koji su u teškoj socijalnoj situaciji ukupno je riješeno oko 1400 zahtjeva u iznosu od 370.000 KM.

U tijeku je pregled dokumentacije i obilazak terena po Programu stambenog zbrinjavanja za oko 600 pristiglih zahtjeva s ukupno predviđenim sredstvima od 350.000 KM.

Također u tijeku je i realizacija programa refundiranja naknada za dodjelu građevinskog zemljišta, i renta, kao i komunalnih priključaka, za što je osigurano 100.000 KM.

Programom medicinske rehabilitacije kroz banjsko klimatsko liječenje upućeno je 99 korisnika u centre za liječenje. A za tu namjenu osigurano je 100.000 KM.

Naknade za ortopedska pomagala osigurane su za 54 ratna vojna invalida u iznosu od 75.000 KM.

Za 80 korisnika subvencionisani su troškovi sahrane za članove obitelji poginulih boraca u iznosu od 80.880 KM.” pojasnio je Ministar za pitanja boraca HNK.

Na kraju izlaganja ministar Soldo poslao je poruku ohrabrenja braniocima da izdrže ovu krizu izazvanu pandemijom i poželio im sretne i uspješne nadolazeće Božićne blagdane i Novu godinu. Ministar je također istaknuo kako će se i u novoj godini predano raditi na ostvarivanju prava za branioce i članove njihovih obitelji, te najavio realizaciju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu po Federalnom zakonu i u našem kantonu u prvoj polovici naredne godine.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *