Ministarstvo za boračka pitanja KS poziva sarajevske državne institucije da primjenjuju Uredbu o zapošljavanju branilaca

Balkanska fasciniranost „kurcem“ u 56 primjera!!!
21/01/2021
Preliminarne liste po konkursu za dodjelu stipendija djeci boraca-branitelja BiH za 2020/21
22/01/2021

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je danas apel poslodavcima u kojem ih poziva da dosljedno primjenjuju Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama KS, Gradu Sarajevo i općinama KS, te pravedno vrše izbor kandidata, primjenjujući kriterije propisane u ovoj uredbi, nakon kompletno provedene procedure uključujući i intervju.

Iz Ministarstva ističu kako su se odlučili na ovaj javni poziv, nakon što su zaprimili veliki broj dopisa, upita i pritužbi pripadnika boračke populacije, kao i predstavnika Koordinacije boračkih organizacija Kantona Sarajevo.

Oni u svojim pritužbama ističu kako je u velikom broju slučajeva zapošljavanja registrovana neadekvatna primjena, odnosno potpuno izbjegavanje primjene spomenute Uredbe.

U većini slučajeva pritužbe se odnose na zloupotrebu intervjua, koji se provodi prilikom odabira kandidata za zapošljavanje, nakon kojeg se ciljano daje veliki broj bodova određenim kandidatima na intervjuima, kako im, čak ni poslije dodavanja bodova po Uredbi, ne bi bilo upitno dobivanje posla na upražnjeno radno mjesto.

U svojim pritužbama naglašavaju kako se ovakvim djelovanjem svjesno i namjerno krši i zloupotrebljava pozitivno pravo koje regulira ovu oblast, a samim tim i Uredba.

Iz Ministarstva zbog svega naglašavaju kako je zapošljavanje pripadnika boračke populacije i njihove djece, posebno djece šehida i poginulih, umrlih i nestalih branilaca, po opredjeljenju resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo nesporan javni interes, pogotovo u situaciji kada se ta djeca zapošljavaju samo pod uvjetom da su ispunila sve opće i posebne uvjete za zapošljavanje na radno mjesto po raspisanom konkursu.

Podsjetili su i na obavezu institucija u Kantonu Sarajevo da prilikom raspisivanja javnog konkursa kao dokaz o pripadnosti boračkoj populaciji obavezno traže dostavu za to neophodnih dokumenata, Navode i kako je uvjet koji moraju ispuniti lica koja pripadaju boračkoj populaciji, kako bi se na njih uopšte primjenila ova uredba, činjenica da se nalaze na evidenciji “Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo” ili su zaposlena sa nižom stručnom spremom od one koju posjeduju.

Na kraju potcrtavaju i pozivaju sve da primjenjujući odredbe ove Uredbe iskoriste priliku da konkretno djeluju i na ovaj način odaju dužno poštovanje svim šehidima, poginulim i umrlim braniteljima “Oružanih snaga RBiH“, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja, demobiliziranim braniteljima i svim drugim zaslužnim licima za opstojnost i očuvanje naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, navodi se na web stranici Ministarstva za boračka pitanja KS.

Comments are closed.

  • Laju89