Ministarstvo za boračka pitanja dalo nalog za isplatu egzistencijalne februrarske naknade sarajevskim nezaposlenim demobilisanim braniocima

Kraljevina Španija 12. marta 1992. priznala nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu
12/03/2021
Magazin IndieWire predviđa da bi “Quo Vadis, Aida?” mogao dobiti nominaciju za Oscara
12/03/2021

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu egzistencijalne naknade za februar 2021. godine nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina. Korisnici sredstva na računima mogu očekivati od danas, 12. marta 2021. godine, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine njihovog rasknjižavanja.

Prema obračunu za januar ovo pravo je ostvarilo 3.048 lica, koliko su ih i općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec bit će isplaćeno 660.240 KM za redovne i dio retroaktivnih isplata.

Iz Ministarstva ponavljaju kako će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti i retroaktivne pripadajuće iznose. Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci.

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se još nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima.

Iz Ministarstva pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati – netačan iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnih iznosa i slično da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi greška bila otklonjena u narednom obračunu.

Također podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za boračko-invalidsku zaštitu svaku promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak, a koja se tiče zaposlenja, ostvarivanja prava na penziju i slično.

Iz Ministarstva podsjećaju da pravo na egzistencijalnu naknadu ne mogu imati osobe koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo).

Sve ovo korisnik je dužan prijaviti kako ne bi došlo do neosnovane isplate, jer u slučaju da do nje dođe korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.

Comments are closed.

  • Laju89