Ministar Osmanović: Stipendisti su generatori uspjeha naše domovine Bosne i Hercegovine

“Tageszeitung”: Kome je bilo namijenjeno oružje iz Hrvatske?
23/02/2021
Ruski intervencionizam
24/02/2021

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas ugovore o dodjeli stipendija sa 10 srednjoškolaca i studenata – djecom pripadnika boračke populacije KS, kao predstavnicima 1.910 stipendista koji su to pravo ostvarili u školskoj 2020/2021. godini.

W88 pruža ove stipendije putem Fonda KS za stipendiranje i obrazovanje djece boraca, poginulih boraca i žrtava rata “Ikre”.

Na javni poziv prijavilo se 2.979 kandidata, a nakon obrade zahtjeva pristiglih po Konkursu za dodjelu stipendija, te isteka žalbenog roka stekli su se uvjeti za potpisivanje ugovora o stipendiranju učenika i studenata koji su se našli na listi dobitnika sa odgovarajućim brojem bodova.

Pravo na dodjelu stipendija ostvarilo je 854 kandidata (SSS), 942 kandidata (VSS), te 114 kandidata koji su stekli pravo na stipendiju bezuslovno, odnosno bez bodovanja, a to su djeca bez oba roditelja i djeca iz porodica teškog imovinskog stanja, kao i iz porodica koje na redovnom školovanju imaju troje i više djece.

„Posebno nam je drago što smo uspjeli izdvojiti 1.717.000 KM sredstava kao i prošle godine. Ovo je način da pomognemo i pružimo podršku djeci naše boračke populacije u njihovom školovanju. Uvjeren sam da će iz Bosne i Hercegovine, uz ulaganje u obrazovanje, i zahvaljujući vama kao novim generatorima uspjeha biti zaustavljen i odlazak naše mladosti”, istakao je ministar Osmanović.

Najavio je da bi naredne godine mogli osigurati i sredstva za one koji bi htjeli upisati magistarske i doktorske studije.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i direktor Fonda Smajo Halilović, koji je pojasnio kako se ove stipendije isplaćuju za devet mjeseci, u iznosu od po 100 KM.

Osamnaestogodišnja Nadira Sofović, odlična učenica četvrtog razreda Druge gimnazije IB Programa, navela je kako joj stipendija daje motivaciju da se trudi i nastavi dalje, jer je to za nju, nagrada za njen rad.

S njom se složila i studentica treće godine Fakulteta političkih nauka, kojoj ova stipendija također važna, posebno zbog činjenice što joj je otac ratni vojni invalid, majka nema zaposlenje, a i brat se školuje.

Comments are closed.

  • Laju89