MATEMATIKA: Naša stranka(NS) glasala za 100% stranke sa nacionalnim predzankom!?

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona održao sastanak sa predstavnicima tuzlanskih boraca
15/02/2021
Ministri Osmanović i Aganović, te gradonačelnik Imamović: Historijske činjenice na pravi način prenijeti na mlađe generacije
17/02/2021

Naša stranka je neglasanjem dala podršku gradonačelniku Mostara koji je dobio podršku od 100% stranaka sa nacionalističkim programima, a nije prepoznala 50 % građanskog u kandidatu kojeg je SDA podržavala sa 50 % i ostale građanske stranke sa 50%.

Mostar! U zadnjim održanim izborima u Mostaru, a koji su se desili nesebičnim zalaganjem Irme Baralije je glasanjem u Gradskom vijeću izabrana vlast. Novi gradonačelnik Mostara dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice(HDZ).

Svjedoci smo svih peripetija koji su prethodili tome. Irma Baralija nije dobila podršku ni HDZ ni SDA. A trebala je. Nakon toga se samokandidirao Armin Zalihić(SDP) u cilju da u scenariju 17:17 ruku, kao najmlađi dobije mjesto gradonačelnika. Prijedlog oko rotiranja gradonačelnika nije prošao kod HDZ.

I na kraju neglasanjem, tačnije neupisivanje znaka, glasački listići Irme Baralije i Boška Ćavar su proglašeni nevažećim. I time je izabran novi gradonačelnik Mostara. Što je rezultiralo pobjedom stranaka sa nacionalističkim predznakom.

U ovom slučaju kandidat Hrvatske demokratske zajednice(HDZ) Mario Kordić, uz podršku Hrvatske republikanske stranke(HRS) i Srpske liste “Ostajte ovdje” okupljena oko SNSD-a i SDS-a koja je osvojila je jedan vijećnički mandat – Velibor Milivojević (SNSD). Ukupno su imali 17 glasova(ruka), i to HDZ sa 13 mandata, HRS sa tri(3) mandata i Srpska lista za jesnim(1) mandatom.

S druge strane ostale stranke, „probosankohercegovačke stranke“ su na glasanju za gradonačelnika imale ukupno 16 glasova(ruka). I to:  Koalicija za Mostar je izborila 12 ruku u Gradskom vijeću Mostar. Tačnije Koaliciju za Mostar čine: Stranka demokratske akcije(SDA) sa 9 mandata, Savez za bolju budućnost(SBB) sa dva(2) mandata i Demokratska fronta(DF) sa jedmim(1) mandatom.

BH. blok je izborio  pet(5) ruku u gradskom vijeću Mostar. Tačnije Bh. Blok čine: Socijaldemokratska stranka(SDP) sa tri(3) mandata, Naša stranka(NS) sa dva(2) mandata i Prva Mostraska partija sa jednim(1) mandatom.

Prilikom izbora za gradonačelnika Mostara dana 15.02.2021. godine, Mario Kordić kandidat HDZ-a je dobio 17 ruku, a kandidat SDA je dobio 16 ruku. I imamo dva nevažeća listića!?

S obzirom da je ranije iznešen stav Naše stranke da neće podržati kandidate nacionalističkih stranaka , aludirajući na HDZ, SDA za pretpostaviti i HRS i srpsku listu, jer nose ili su se pokazali kao nacionalističke stranke, tako je Naša stranka i glasala. Neglasanjem. To se može i prihvatiti.

Međutim, matematika je neumoljiva nauka. Pa tako matematika kaže da Naša stranaka nije ili mtematički obrazovana ili ne podržava građansku opciju!?

Kako?

Neglasanjem su u Našoj Stranci trebali biti svjesni i matematički podučeni da će u tom slučaju ostati sve isto. Tačnije neće doći do promjena u Mostaru nakon 12 godina.

Najvažnije je da su svojim neglasanjme u stopostotnom procentu – 100% podržali stranke sa nacionalističkim predzankom, imenom, programom.

A da su se držali i tražili građansko, našli bi građanskog! U ovim „probosnaskim strankama“ matematika kaže:  8(SDA)+3(SBB)+1(DF)+3(SDP)+1(PMP)=16

Navedeno čini da je procenat „nacionalističke“ stranke, tj. SDA u ovoj „Bosanskohercegovačkoj“ koaliciji iznosi: = 50%. Naravno, za SDA stranka se ne može uopšte porediti sa HDZ, ili SDS ili SNSD po onome šta te druge stranke rade, čine, izjavljuju u prošlih četvrt vijeka/stoljeća u kontekstu ratnog i poratnog perioda za građane Bosne i Hercegovine.

Ovu grupaciju stranaka čine: 50 % SDA i 50 % ostalih stranaka za koje se može slobodno reći da su ili naginju građanskom svjetonazoru. Istom ili sličnom svjetonazoru koji gaji i Naša stranka.

Navedeno čini da je procenat „nacionalističke“ stranke, tj SDA u ovoj „probosanskoj“ koaliciji iznosi: = 50%.

Dakle, na osnovu matematike se da zaključiti da se neglasanjem dala podrška strankama sa nacionalističkim predzancima i programima, tačnije suprotno od građanskog puta Naše stranke.

I da Naša stranka nije podržala 50 % građanski orijentiranih stranaka u navedenoj grupaciji stranaka?

Naša stranka je neglasanjem dala podršku gradonačelniku Mostara koji je dobio podršku od 100% stranaka sa nacionalističkim programima, a nije prepoznala 50 % građanskog u kandidatu kojeg je SDA podržavala sa 50 % i ostale građanske stranke sa 50%.

Koji su to građanske opcije koje traži Naša stranka?

Koalicija za Mostar:

Kada je riječ o Koaliciji za Mostar, mandate su osvojili:

Gradska lista – Zlatko Guzin (SDA), Anel Kljako (SBB), Salem Marić (SDA) i Nataša Jekić (SDA).

Stari Grad – Adil Šuta (SDA), Ismar Bešo (SBB) i Haris Nazdraić (DF)

Sjever – Adem Macić (SDA) i Mirza Drežnjak (SDA)

Jug – Alis Čolaković (SDA).

Jugoistok – Ibro Husnić (SDA) i Jasmin Pandur (SDA).

Mandate ispred Bh. bloka osvojili su:

Gradska lista – Arman Zalihić (SDP) i Adela Gosto (PMP)

Stari Grad – Irma Baralija (NS) i Sanel Žuljević (SDP)

Zapad – Lamija Duranović-Vinković (SDP)

Jugozapad – Boška Ćavar (NS)

Hrvatska demokratska zajednica(HDZ BiH)

Ispred HDZ-a BiH vijećničke mandate su osvojili:

Gradska lista – Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubešić i Miljana Kovačević.

Zapad – Damir Šunjić i Tomislav Primorac.

Jug – Kažimir Milićević

Jugozapad – Ivan Zelenika, Stanko Ćosić, Marko Novak, Antonio Zelenika, i Snježana Brkić.

Hrvatska republikanska stranka(HRS)

Mandati ispred Hrvatske republikanske stranke osvojili su:

Gradska lista – Slaven Bevanda,

Jugozapad – Slaven Raguž

Zapad – Vesna Šunjić

Srpska lista “Ostajte ovdje” okupljena oko SNSD-a i SDS-a osvojila je jedan vijećnički mandat:

Gradska lista – Velibor Milivojević (SNSD)

Comments are closed.

  • Laju89