Manifest komunističke partije – godišnjica prvog objavljivanja

Biden: Tuđman je autoritarni razbojnik i gramzivi moćnik. On i Milošević htjeli su podjelu Republike Bosne i Hercegovine
17/02/2021
Digitalizovani lanser raketa M77 “oganj” uveden u naoružanje Vojske Srbije
21/02/2021

Na današnji dan, 21. februara 1848. godine u Londonu je objavljen Manifest komunističke partije. Na zahjtev tada tajnog međunarodnog radničkog udruženja Saveza komunista, Karl Marks i Fridrih Engels su napisali ovaj proglas koji je najpre objavljen na nemačkom jeziku pod nazivom Manifest der Kommunistischen Partei.

Na današnji dan 1848. godine u Londonu je objavljen Manifest komunističke partije. Na zahjtev tada tajnog međunarodnog radničkog udruženja Saveza komunista, Karl Marks i Fridrih Engels su napisali ovaj proglas koji je najpre objavljen na nemačkom jeziku pod nazivom Manifest der Kommunistischen Partei. Ovaj manifest, koji je postavio ciljeve i program Saveza komunista, prve međunarodne marksističke organizacije, podeljen je na preambulu i četiri poglavlja. Manifest je štampan u oko 800 primeraka nekoliko nedjelja uoči februarske revolucije i predstavljao je sintezu promišljanja društvenih odnosa u eksploatatorskom kapitalizmu. Osnovna misao koja se provlači kroz Manifest je da je čitava istorija čovečanstva istorija klasnih borbi – borbi između eksploatisanih i eksploatatora, između potčinjenih i vladajućih klasa na različitim stupnjevima društvenog razvitka. Komunistički manifest je preveden na gotovo sve svjetske jezike. Od 2013. godine ovaj pamflet, zajedno sa prvim tomom Marksovog Kapitala postaje deo UNESCO baštine (Memory of the World program), a i danas predstavlja jednu od najčitanijih knjiga i najuticajnih političkih traktata. Marks i Engles su u svojim delima predvideli putanju kapitalističkog razvoja i to njihova dela čini živim i relevantnim i danas.

Comments are closed.

  • Laju89