Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu

Dopunska prava koja mogu ostvariti hercegovački demobilisani borci
08/03/2021
Bećirović pisao Inzku i Sattleru: Vrijeme je da javnost sazna šta je vaš cilj
10/03/2021

Intervju Angeline Jolie sa Jasmilom Žbanić: “Srebrenica univerzalna tragedija naše civilizacije”

U povodu Međunarodnog dana žena filmska zvijezda i aktivistica za ljudska prava Angelina Jolie za magazine Time razgovarala je s bh. redateljicom Jasmilom Žbanić.

Jolie u tekstu za Time navodi da je film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, koji je inspiriran majkama Srebrenice, ušao u utrku za Oscara, te pojašnjava da je je riječ o ženama koje više od dvije decenije nakon genocida održavaju mirne poroteste i pokušavaju da održe sjećanje na svoje najmilije, insistiraju na traženju nestalih i tragaju za istinom i pravdom.

Jasmila Žbanić rekla je da ju je rat oblikaovao kao čovjeka i umjetnicu.

Upisala sam akademiju i počela snimati kratke filmove iako gotovo da nismo imali opreme. Moj diplomski film bio je dokumentarac “Crvene gumene čizme” o majci koja traži četverogodišnjeg sina i devetomjesečnu bebu, koji su ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu. Ove teme, bol i nepravda su me oblikovali zauvijek – rekla je Žbanić.

Na pitanje zašto je odlučila snimiti film o Srebrenici Žbanić kaže da je “Srebrenica univerzalna tragedija naše civilizacije”.

Iako je prošlo 26 godina, to je još uvijek jedna velika trauma za našu regiju. Znali smo da je Srebrenica još uvijek bolna tema i da će neki političari pokušati da film iskoriste za svoje ciljeve – da naprave nove podjele među nacijama – zato smo skrivali činjenicu da snimamo film – rekla je Žbanić.

Jolie je pitala kakav je stav Jasmile Žbanić o UN-u i mirovnim snagama koje su čuvale Srebrenicu.

UN je sjajna ideja o instituciji koja nas sve spaja, i ja bih željela da bude jača, bolja i odlučnija. Ali, UN je još pod utjecajem političkih interesa koji nemaju ništa s ljudskim pravima, što čini UN sistemski korumpiranim – istakla je Žbanić, izrazivši nadu kako će njen film Quo Vadis, Aida, pomoći da se pokrene pitanje neovisnosti UN-ovih odluka i potrebi za više odlučnosti u zaštiti ljudskih prava.

Jolie je posebno priznanje odala majkama Srebrenice, nazivajući ih “istinski zadivljujućim i inspirativnim”, a na pitanje o značaju ovog udruženja za nju kao bh. građanku Žbanić odgovara:

“Ne razumijem gdje pronalaze takvu nevjerovatnu snagu. Majke još uvijek tragaju za kostima svojih sinova i muževa. 1.700 tijela još uvijek nisu prnađena. Ostaju skrivena”.

Jolie se prisjetila razgovora s majkom Srebrenice koja je morala ukopati samo dvije male kosti iz noge, koje su pripadale njenom sinu.

Neke Majke žive samo da bi pronašle i sahranile svoje najmilije. Znaju da su svi njihovi ostali rođaci mrtvi, a ako ih ne pronađu, njihova djeca neće imati ni grob za posjetiti. Znam da nijedan film ne može prenijeti takvu količinu boli, ali pokušala sam prikazati mali dio ove tragedije – rekla je Žbanić i istakla majke Srebrenice nikad nisu išle za osvetom, nego su svoju energiju usmjeravale da bi tražile istinu i pravdu.

Na pitanje da li misli da majke Srebrenice zaslužuju priznanje za ono što rade, Žbanić je rekla kako se nada da će jednom biti nominirane za Nobelovu nagradu za mir.

To je lijepa ideja. Nadam se da će je ljudi prihvatiti, jer to može biti dio izliječenje ratnih trauma – rekla je Jolie, a Žbanić je istakla da su traume duboke i da nisu zaliječene.

Jedan od razloga je to što se genocid konstantno negira, a to veoma vrijeđa porodice žrtava. Sve dok se istina ne prizna i prihvati nije moguće nastaviti dalje – zaključila je bh. redateljica.

Comments are closed.

  • Laju89