Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine najuspješnija je selekcija u kvalifikacijama za Eurobasket 2022. godine

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo objavilo Javni poziv za ostvarivanje dopunskih prava sarajevskih boraca za 2021 godinu
22/02/2021
Ministar Osmanović i ambasadorica Toudic: Zajedno realizirati aktivnosti prekvalifikacije i školovanja za boračku populaciju
23/02/2021

U kvalifikacijama za predstojeći Eurobasket učestvovale su 32 selekcije, a reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila najbolji učinak.

Izabranici Vedrana Bosnića su ostvarili skor 5-1 uz koš-razliku 458:383 (+75) i po tom učinku su najbolja selekcija u kvalifikacijama.

Skor 5-1 ostvarili su još samo Izraelci, no oni imaju lošiju koš-razliku. Izraelci imaju plus 45 (487:442) i po tome su druga najuspješnija selekcija u kvalifikacijama.

Jedine dvije reprezentacije bez pobjede su Rumunija i Austrija.

Poznati su svi učesnici Evropskog prvenstva u košarci koje će se održati 2022. godine, a na kojem će nastupiti 24 najbolje selekcije na Starom kontinentu.

Smotra najboljih košarkaša u Evropi trebala se održati ove godine, no zbog pandemije koronavirusa je odgođena za septembar 2022. godine.

Plasman na Eurobasket su direktno osigurali domaćini turnira Češka, Gruzija, Njemačka i Italija, a prva reprezentacija koja je osigurala plasman kroz kvalifikacije je bila Bosna i Hercegovina.

Izabranici Vedrana Bosnića su 29. novembra zajedno sa Grčkom i Hrvatskom osigurali učešće na Eurobasketu, a dan kasnije to su učinili Izrael, Španija, Slovenija i Ukrajina.

Proteklih dan igrala su se dva posljednja kola, a plasman na Eurobasket su osigurali Rusija, Srbija, Finska, Poljska, Mađarska, Belgija, Nizozemska, Turska, Bugarska, Francuska, Velika Britanija, Estonija i Litvanija.

Na Evropsko prvenstvo iz kvalifikacija nisu prošli Rumunija, Sjeverna Makedonija, Danska, Švedska, Švicarska, Austrija, Crna Gora i Latvija. U pretkvalifikacijama su ispali Slovačka, Albanija, Kipar, Armenija, Portugal, Luksemburg, Bjelorusija, Kosovo, Island.

Eurobasket će biti održan od 1. do 18. septembra 2022. godine.

Comments are closed.

  • Laju89