Komšić: Prijetnja napadom ruskog ambasadora Kalabuhova je neprihvatljiva

Ambasada SAD: Posljednje prijetnje ruskog amabasadora Kalabuhova su opasne, neodgovorne i neprihvatljive
17/03/2022
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt: Zabrinut sam zbog izjave ruskog ambasadora Kalabuhova
17/03/2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) je reagovao na izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ako Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a, pri čemu se ambasador Rusije pozvao na primjer Ukrajine.

“Najoštrije osuđujem prijetnje koje je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini iznio komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Poruka ruskog ambasadora da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju, je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Komšić.

Napomenuo je da odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO-u može biti jedino odluka institucija Bosne i Hercegovine, a nikako povod za napad na Bosnu i Hercegovinu.

“Nama je poznata promjena stava Ruske Federacije u pogledu odluka institucija BiH, koje je ranije Rusija poštivala, te da to u posljednjih nekoliko godina nije slučaj. Međutim, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dužan sam da s tim u vezi osudim i odbacim izrečene prijetnje, koje nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost Zapadnog Balkana”, konstatovao je Komšić, saopćili su iz njegovog kabineta.

(Klix.ba)

Comments are closed.

  • Laju89