Kompanija namjenske industrije „Igman“ Konjic proizvodi municiju svjetske kvalitete

Izložba Lično – heroji mira
01/01/2020
Pokreće se namjenska industrija i u Krajini
11/01/2020

Kvalitet proizvoda nikada nije doveden u pitanje u prošlih70 godina postojanja.


Vlada Entiteta Federacija BiH je većinski vlasnik najveće domaće kompanije iz namjenske industrije „Igman“ Konjic, u kojoj se visokokvalitetna municija proizvodi od 1950. godine.
Kompanija je u junu 2019. godine dobila i novog suvlasnika koji je kupio manjinski paket dionica, tačnije jednu četvtinu.

Direktor Igman Konjic Đahidom Muratbegovićem, u intervuju sa Business Magazine navodi da njenih 1.300 radnika provodeći strogu politiku rezultiraju kvaliteta uspjeh u vidu značajnog rasta prihoda i dobiti.

Direktor Muratbegović je za Business Magazine govorio o sredstvima koje kompanija kontininuirano investira prateći svjetske trendove u proizvodnji municije, unapređenju
tehnoloških procesa uz koje “Igman“ Konjic kroz pripravničke programe osposobljava mladi kadar i edukuje inžinjere. O certifikatima koji potvrđuju da kompanija zadovoljava najstrožijie standarde kvaliteta i sigurnosti u oblasti visokosofisticirane proizvodnje vojne municije. Industrijski kvalitet koji dolazi iz ove fabrike prepoznat je na inozemnom tržištu više od 50
zemalja svijeta, gdje kompanija plasira svoju cjelokupnu proizvodnju.

„Postoje pozitivni trendovi kada je riječ o cjelokupnom sektoru. Prema zvaničnim podacima Vlade FBiH, Igman Konjic je najveća domaća kompanija namjenske industrije. U prvih šest mjeseci 2019. ostvaren je prihod od 57,6 miliona KM što je 17 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Polugodišnji iznos dobiti u 2019. veći je za devet posto u odnosu na prvih pola godine 2018. godine. Godišnji prihodi kompanije se kreću oko 120 miliona KM.
Očekujemo da ćemo i tekuću poslovnu godinu završiti s tim rezultatom.“, pojasnio je direktor Muratbegović.

Te dodaje, „Igman“ Konjic proizvodi municiju kalibra 5.56 mm, 9 mm, 7.62 mm i 12.7 mm. Činjenica da su naši proizvodni kapaciteti za tekuću godinu, kao i dobrim dijelom za narednu
popunjeni, dovoljno govori o potražnji za proizvodima iz našeg asortimana. Za 69. godišnjicu fabrike “Igman“, 6. marta 2019. u rad je pušten pogon za proizvodnju pištoljske municije.
Riječ je o investiciji od oko 14 miliona KM s planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 miliona metaka godišnje.

Interesantno, „Igman“ je u stanju, kako kaže Muratbegović za RSE, da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti, te da tu mogućnost nema
mnogo fabrika u svijetu. U istom trenutku mogu proizvoditi standardnu municiju koju koriste NATO snage, te nestandardnu municiju, kao što je lovačka municija.

Municija se u Igmanu proizvodi od 1950. godine i tokom tih sedam decenija kvalitet proizvoda nikada nije doveden u pitanje.

Comments are closed.

  • Laju89